« Svijet
objavljeno prije 14 godina
NEZGODA

Nafta opet istječe u Meksički zaljev, BP uklonio kupolu

Podvodni robot udario je u sustav za ventiliranje pa je BP bio prisiljen ukloniti kupolu koja je prikupljala naftu iz bušotine

Fotografija vijesti
Više o

nafta

,

BP

,

Meksički zaljev

,

6. studenoga

,

proračun za 2011.

,

vakuumsko metalno taloženje

,

nagrada za životno djelo

Korporacija BP u srijedu je, zbog nezgode s podvodnim robotom, uklonila kupolu za crpljenje nafte sa svoje oštećene bušotine u Meksičkom zaljevu, pa sva nafta ponovo istječe u more, objavio je admiral Obalne straže Thad Allen, koji zapovijeda saveznim službama angažiranim na čišćenju naftne mrlje.

Nakon udarca podvodnog robota u sustav za ventiliranje, BP je bio prisiljen ukloniti kupolu koja je dnevno prikupljala oko 3,8 milijuna litara nafte, približno polovicu količine koja svakodnevno istječe u more od 20. travnja, kada je eksplodirala i potonula naftna platforma Deepwater Horizon.

>> BP privremeno zaustavio curenje nafte u Meksičkom zaljevu

Kupola je uklonjena, a ekipe provjeravaju formiraju li se u njoj tzv. hidrati, nakupine poput kristala koje mogu začepiti cijev kojom se nafta crpi u tanker na površini. Admiral Allen nije rekao koliko dugo to može potrajati.

>> Meksički zaljev se priprema za još nafte

Prije problema s kupolom, sustav je prikupio oko 2,6 milijuna litara nafte u posljednja 24 sata, od čega je 1,65 milijuna litara spaljeno na površini, objavio je BP. Trenutačno najgore procjene govore da dnevno u zaljev istječe oko 9,45 milijuna litara nafte na dan. Od incidenta na platformi 20. travnja, procjenuje se da je u Meksički zaljev isteklo između 253 i 480 milijuna litara nafte. (hina/metro-portal)

23.06.2010. 23:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh