« Kultura
objavljeno prije 5 mjeseci i 7 dana
IZLOŽBE

Nadmoćna autorska kontrola prostora Mladena Žunjića

Mladen Žunjić maestralno vlada svjetovima raznovrsnih motiva, širokog kolorističkog spektra na velikim formatima od kojih mnogi zaziru, plaši ih ta površina

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

,

osvrt

Osobiti ugled stekao je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, kreator respektabilnog opusa ulja i akrila slikajući kontinuirano i neumorno na platnima velikoga formata.

Doista, 100 x 90 cm polazna je točka u veličinama platana na kojima je predano i nadahnuto radio slikar tretirajući raznolike apstraktne teme i motive obogaćene silnim, eruptivnim kolorom, približavajući se sve više formatu od 200 cm, pa i više.

Naravno, slikanje na tako velikoj površini iscrpljuje slikare fizički, nezaustavljivo trošeći njihovu inspiraciju, pa se oni u pravilu rijetko odlučuju za veliki format a posve rijetko ili nikako za cikluse s takvim impresivnim veličanama platna.

Žunjić slika jednako snažno i strastveno i danas nakon niza ciklusa, još uvijek sjajno i nadmoćno kontrolira novo stvoreno zbivanje na velikom formatu, od energetskih silnica koje su također njegov zaštitni znak, preko ovala, mrlja, ploha i pravaca koji svjedoče o suživotu u slikarevom paralelnom svijetu jer ovdje na Žunjićevim slikama sve vrije od života.

Doista, potrebna je iznimna snaga i volja sav taj kolor i sve te motive uskladiti u primjerenu konstrukciju, obuzdati oblake energetskih naboja i zaokružiti slikarsku ideju vidljivu na platnu u ulju ili akrilu, jasnu i nedvosmislenu, žestoku i uvjerljivu.

Mladen Žunjić maestralno vlada svjetovima raznovrsnih motiva, širokog kolorističkog spektra na velikim formatima od kojih mnogi zaziru, plaši ih ta površina.

Žunjić naprosto obožava taj veliki format koji mu omogućuje maksimalnu autorsku izražajnu slobodu u kreaciji niza izvrsnih nefigurativnih kompozicija.

Piše: Miroslav Pelikan
26.11.2023. 11:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh