« Kultura
objavljeno prije 5 mjeseci
OSVRT

Izložba Odrastanje Zorana Šimunovića

Ovo je bez premca najbolja izložba suvremenog autora ove godine u Hrvatskoj

Zoran Šimunović
Zoran Šimunović (Arhiva)
Više o

izložbe

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Zoran Šimunović

Od 8.11. do 10.12. ove godine suvremeni hrvatski likovni umjetnik međunarodnog ugleda, akademski slikar iz Osijeka Zoran Šimunović izlaže novi ciklus svojih slika Odrastanje u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Riječ je o nizu ulja na velikim formatima platna s karakterističnim Šimunovićevim motivima, izrazito kolorističkim kompozicijama, fragmentima, elementima djetinjstva, od igračaka i životinja, biljaka, ptica, koji su se održali i danas jednaku živopisnost kakvu su imali nekada ali i tajnovitu magnetsku privlačnost koju dijete u ranim godinama otkriva u svojem okruženju.

Sav taj šaroliki svijet sjećanja izranja u kompozicijama Zorana Šimunovića ukazujući na važnost svoga postojanja i onda ali i sada.

Mnoštvo motiva ispunjava zgusnuti kadar slike, detalji prošlosti žive svoje usklađene živote sa stvarnošću, s opcijama života udaljenih , dalekih današnjih dana.

Šimunović je vrlo vješto, nadahnuto progovorio kroz svoje sjećanje o nizu na oko nevažnih sitnica, pridajući im mitsko značenje, krucijalno.

Izvedba slikara je maestralna, serija velikih ulja, svako samo za sebe poseban je događaj, Šimunovićev magični kolor blista i raskriljuje se dok motivi pripovijedaju svoje storije dok stojimo ispred slike gledajući u njih.

Doista, u Dubrovniku se u ovim tjednima održava, bez ikakve dvojbe, najbolja slikarska izložba suvremenog hrvatskog umjetnika ove godine, Odrastanje Zorana Šimunovića u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Piše: Miroslav Pelikan
30.11.2023. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh