« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POSLOVNA RAČUNICA

Nabucco ne ide u izgradnju ako potražnja za plinom bude premala

Vrlo je jednostavno - mi smo komercijalna tvrtka, a ne institucija pa ako ne bude potražnje neće biti ni plinovoda, poručeno je iz OMV-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

OMV

,

plinovod Nabucco

,

Werner Auli

Plinovod Nabucco neće biti sagrađen ako sezona iskazivanja interesa za iskorištavanjem njegovih kapaciteta ove godine pokaže da je potražnja preniska, kazao je u srijedu jedan dužnosnik austrijskog OMV-a.

"Ove godine otvaramo sezonu prikupljanja ponuda za korištenjem kapaciteta toga plinovoda. Nakon toga ćemo znati je li potražnja dovoljno visoka", kazao je Werner Auli, direktor OMV-a za naftu i plin, naglasivši međutim kako se zasad čini da je potražnja dovoljno jaka.

"U suprotnome, Nabucco neće biti izgrađen. Vrlo je jednostavno - mi smo komercijalna tvrtka, a ne institucija. Ako nema potražnje, plinovod neće biti sagrađen", kazao je.

Uz OMV u projektu Nabucco, čija je svrha smanjenje ovisnosti Europe o ruskom plinu, sudjeluju bugarski Bulgargaz, turski Botas, njemački RWE, mađarski MOL, te rumunjski Transgaz.

Auli procjenjuje da će sezona iskazivanja interesa u sklopu koje će se prikupljati ponude kompanija za korištenjem kapaciteta toga plinovoda polučiti dobre rezultate.

Proces će trajati od srpnja do listopada ove godine a konačna odluka o tome ulaganju bit će donijeta do kraja 2010. "Svi pokazatelji još uvijek signaliziraju snažnu potražnju", kazao je Auli.

Plinovodom Nabucco transportirat će se plin s Bliskog istoka i regije Kaspijskog jezera do Europe, zaobilazeći rusko tlo. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 18:48:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh