« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
3. 5. 2010.

Na Visu održan Festival 'Mare Mare 2010'

Oživljavanje i promidžba kulturnog turizma na otoku

Više o

Senko Karuza

,

Komiža

,

otok Vis

,

velški reli

,

hannibal II

Pod pokroviteljstvom grada Komiže, od četvrtka 29. travnja do nedjelje 02. svibnja 2010. godine u organizaciji udruge Multimedijalni mobilni centar OTOK, na otoku Visu održan je 4. Festival književnosti "Mare Mare 2010".

Ovo je bilo četvrto izdanje festivala koji je nastao kao produženje događanja koje su se posljednjih petnaestak godina događale u Centru za preživljavanje na otocima u Maloj Travni (ili po domaći "Moloj Trovni"). Kao i na početku cilj je ostao isti - mještanima  ponuditi javna čitanja hrvatskih pisaca,  organizirati radionice i na taj način otočanima  posredovati kulturne sadržaje koji uglavnom "pripadaju" većim gradskim sredinama na kontinentu.

U petak navečer održano je čitanje u Domu kulture grada Visa, no vrhunac ovogodišnjeg festivala dogodio se u subotu, 1. svibnja, u podne kada su književnici svojim nastupom začinili proslavu u starom, na žalost danas zapuštenom nekadašnjem domu kulture u Marinim Zemljama, a kojoj je nazočio veliki broj mještana s cijelog otoka koji su srdačno prihvatili svoje goste-pisce i njihov jednosatni program. Nakon čitanja u Marinim Zemljama pisci su svoje druženje nastavili u prelijepoj uvali Mala Travna, gdje domaćin Senko Karuza već godinama ugošćuje svoje knjiške goste.

Festival "MareMare" nije obilježen nikakvim glamurom, nego stvarnim književnim razgovorima i čitanjima, likovnim radionicama (ove godine pod vodstvom Alema Korkuta) i dok s jedne strane otočanima donosi program kojem ne svjedoče često, istovremeno u opuštajućoj atmosferi potiče i razmjenu ideja i razmišljanja okupljenih književnika/ica, tako da Festival u pravilu rezultira i nekim idejama ili projektima koji su se začeli baš za viških druženja

Uz Senka Karuzu i Roberta Mlinarca ove su godine na festivalu sudjelovali i Miroslav Mićanović, Branko Čegec, Vanda Mikšić, Renato Baretić, Zoran Ferić, Tanja Mravak, Damir Miloš, Željko Barišić, Ivana Žužul, Brankica Radić, Tvrtko Vuković, Alem Korkut i drugi.

Inače, Multimedijalni mobilni centar OTOK osnovali su književnici Senko Karuza i Robert Mlinarec, te Melita Mardešić, ravnateljica OŠ Komiža, a "Mare Mare" je prvi takve vrste festival koji je pokrenut s jednog otoka, s ciljem promidžbe kulturnog turizma na otoku i povezivanja svih ljudi koji imaju veze s morem i otokom.

Osim grada Komiže, festival pomažu i Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb (ured za kulturu), kao i lokalni poduzetnici.

 

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Moderna vremena Info
03.05.2010. 22:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh