« Knjiga
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
3. 5. 2010.

Knjiga dana - Srećko Horvat i Igor Štiks: Pravo na pobunu

Uvod u anatomiju građanskog otpora

Više o

pobuna

,

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Srećko Horvat

,

Igor Štiks

Srećko Horvat i Igor Štiks svojom knjigom oštro i polemično reagiraju na aktualne političke događaje. Ispravno i jasno detektiraju da je studentska pobuna s proljeća 2009. ključni događaj koji bi mogao pomaknuti Hrvatsku iz točke rezignacije, stagnacije i izgubljenog povjerenja ne samo u politiku i političare već i u sustav kao takav.

Studentsku pobunu i pravo na besplatno obrazovanje stavljaju u širi kontekst prava na pobunu i građanski bunt u cijelom svijetu od Južne Amerike do Europe, i to u vrijeme kada se ideja neoliberalizma i slobodnog tržišta koje će sve samo regulirati slama naočigled.

Horvat i Štiks stavljaju specifičnu hrvatsku situaciju u pravi kontekst ukupne borbe za jedan bolji svijet, govore o ideji plenuma i samoorganiziranja te se suprotstavljaju zagovornicima kapitala koji gazi sve ljudske vrijednosti.

"Pravo na pobunu" polemična je knjiga koja se jasno svrstava, kojoj je cilj pokazati da je pobuna moguća, da je ona sastavni dio demokracije, da je stanje u kojem se nalazimo neodrživo i da se ono mora mijenjati odmah.

 

Izdavač: Fraktura

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
03.05.2010. 10:00:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh