« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ŠEST TJEDANA KAOSA

Na Tajlandu moguće izvanredno stanje

Tajlandska je vlada zaprijetila u nedjelju uvođenjem izvanrednog stanja u Bangkoku nakon žestokih trodnevnih sukoba s prosvjednicima u kojima su ubijene najmanje 24 osobe

(Getty Images)
Više o

Tajland

,

neredi

,

izvanredno stanje

Premijer Abhisit Vejjajiva izjavio je kako je izvanredno stanje moguć sljedeći potez vlade, čiji bi cilj bio uvesti red u 15-milijunski glavni grad poznat po sadržajnom noćnom životu.

"Sada se ne možemo povući", rekao je za televiziju Abhisit, a prosvjednici već šest tjedana traže ostavku vlade i ne namjeravaju odustati od daljnjih prosvjeda.

Nekoliko stotina pripadnika "crvenih košulja" okupilo se u subotu na cesti u radničkoj četvrti Klong Toey. Neki među njima su ranjeni, no to ih nije spriječilo da na pripadnike vojnih snaga bacaju kamenje, improvizirane granate i molotovljeve koktele. Promatrači smatraju da su se prosvjednici okupili upravo u spomenutoj četvrti, kako bi strateški pokušali odvući pozornost vojske s njihove glavne zadaće - prosvjeda u trgovačkom središtu grada, ujedno i popularnom turističkom odredištu.

Tajlandski premijer je još u subotu odbio svaku mogućnost odustajanja od primjene sile i uporabe vojske protiv protuvladinih prosvjednika. Službe pomoći su objavile da je od četvrtka navečer, kada su nastavljeni sukobi, ubijeno najmanje 24 ljudi a 187 je ranjeno, od kojih je u subotu tijekom dana poginulo najmanje osmero.

Nasilni neredi na ulicama tajlandske prijestolnice navele su Sjedinjene Države da narede evakuaciju svog osoblja koje nije nužno u američkom veleposlanstvu u Bangkoku i da upozore Amerikance da nije uputno putovati u Tajland. I druge zemlje poput Kine su izrazile duboku zabrinutost zbog pogoršanja stanja.

Riječ je o najtežim neredima u Tajlandu u proteklih dvadeset godina. (hina/metro-portal)

16.05.2010. 10:54:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh