« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
PRITISAK JAVNOSTI

British Petroleum pokušava zaustaviti istjecanje nafte

Naftna tvrtka British Petroleum poduzima nove napore kako bi zaustavila istjecanje nafte iz podmorja Meksičkog zaljeva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

nafta

,

Meksički zaljev

,

proračun za 2011.

BP je u subotu priznao da njegov posljednji pokušaj da se zaustavi istjecanje nafte iz uništene bušotine u Meksičkom zaljevu nije dao očekivane rezultate. Projekt postavljanja armirano betonskog "zvona" na bušotinu propao je, a i drugi napori zaustavljanja curenja nafte na dubini od 1,6 kilometara ispod površine mora zasad su neuspješni.

Visoki dužnosnik tvrtke je međutim izrazio oprezni optimizam da bi najnoviji napori da se preusmjeri istjecanje nafte mogli uskoro profunkcionirati.

Novi projekt uključuje umetanje cijevi promjera pola metra u bušotinu kako bi se nafta, koja nekontrolirano istječe u more, preusmjerila u brodove na površini.

Ekološka katastrofa pogodila je Meksički zaljev 20. travnja kada je eksplozija i potonuće BP-ove naftne platforme Horizon uzela živote 11 radnika, a pokušaji da se zaustavi istjecanje nafte dosad su bili neuspješni.

Nafta istječe već više od tri tjedna ritmom od 795.000 litara dnevno i izazvala je ekološka katastrofu u životinjskom svijetu i gospodarstvu priobalnih američkih saveznih država Louisiane, Alabame i Mississippija. (hina/metro-portal)

16.05.2010. 12:14:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh