« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
CENZURA

Na Tajlandu blokiran pristup stranici WikiLeaks

Tajland iz sigurnossnih razloga ne dopušta pristup stranici WikiLeaks koja objavljuje tajne vojne dokumente

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Tajland

,

cenzura interneta

,

WikiLeaks

Tajlandske su vlasti blokirale pristup internetskoj stranici Wikileaks, specijaliziranoj za objavljivanje sadržaja povjerljivih dokumenata, objasnivši taj potez sigurnosnim razlozima, izvijestila je u srijedu vlada.

Odluka je donesena nakon velike političke krize u kojoj je u proljeće ubijena 91 osoba, a ozlijeđeno ih je 1.900, objasnio je glasnogovornik ministarstva informiranja, komunikacija i tehnologije.

Vlasti su tijekom posljednjih nekoliko godina blokirale pristup desecima tisuća internetskih stranica, koje su optužili za vrijeđanje monarhije, što se na Tajlandu kažnjava zatvorskom kaznom u trajanju do 15 godina. Agencija za borbu protiv internetskog kriminala angažirana je kako bi uklonila sporne stranice o kraljevskoj obitelji.

>>Uskoro objava 15.000 povjerljivih dokumenata o Afganistanu

Izvanredno stanje u Bangkoku i mnogim drugim pokrajinama bilo je proglašeno 7. travnja, nakon početka protuvladinih prosvjeda koje su vodili pripadnici "crvenih košulja".

U skladu s tom izvanrednom mjerom, koja je još uvijek na snazi u Bangkoku i u susjednim pokrajinama, zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednome mjestu, a prisutnost policijskih snaga i vojske na ulicama je pojačana.

Wikileaks je podigao medijsku prašinu i gnjev američkih vojnih vlasti pošto je prošli mjesec objavio 77.000 povjerljivih vojnih dokumenata o ratu u Afganistanu.(hina/metro-portal)

18.08.2010. 13:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh