Metro-portal.hr

objavljeno 18.08.2010. 13:34:00
CENZURA

Na Tajlandu blokiran pristup stranici WikiLeaks

Tajland iz sigurnossnih razloga ne dopušta pristup stranici WikiLeaks koja objavljuje tajne vojne dokumente

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Tajlandske su vlasti blokirale pristup internetskoj stranici Wikileaks, specijaliziranoj za objavljivanje sadržaja povjerljivih dokumenata, objasnivši taj potez sigurnosnim razlozima, izvijestila je u srijedu vlada.

Odluka je donesena nakon velike političke krize u kojoj je u proljeće ubijena 91 osoba, a ozlijeđeno ih je 1.900, objasnio je glasnogovornik ministarstva informiranja, komunikacija i tehnologije.

Vlasti su tijekom posljednjih nekoliko godina blokirale pristup desecima tisuća internetskih stranica, koje su optužili za vrijeđanje monarhije, što se na Tajlandu kažnjava zatvorskom kaznom u trajanju do 15 godina. Agencija za borbu protiv internetskog kriminala angažirana je kako bi uklonila sporne stranice o kraljevskoj obitelji.

>>Uskoro objava 15.000 povjerljivih dokumenata o Afganistanu

Izvanredno stanje u Bangkoku i mnogim drugim pokrajinama bilo je proglašeno 7. travnja, nakon početka protuvladinih prosvjeda koje su vodili pripadnici "crvenih košulja".

U skladu s tom izvanrednom mjerom, koja je još uvijek na snazi u Bangkoku i u susjednim pokrajinama, zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednome mjestu, a prisutnost policijskih snaga i vojske na ulicama je pojačana.

Wikileaks je podigao medijsku prašinu i gnjev američkih vojnih vlasti pošto je prošli mjesec objavio 77.000 povjerljivih vojnih dokumenata o ratu u Afganistanu.(hina/metro-portal)

18.08.2010. 13:34:00
http://metro-portal.hr/na-tajlandu-blokiran-prostup-stranic-wikileaks/46364/