« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ODBOR SLOŽAN

Veterani podržavaju smanjenje braniteljskih mirovina

Branitelji su spremni pomoći gospodarskom oporavku zemlje pod uvjetom da se stane na kraj korupciji

Branitelji
Branitelji (Miroslav Kis / CROPIX )
Više o

mirovine

,

Josip Đakić

,

braniteljske povlastice

,

Down - Rijeka 21

,

Damir Urban & Four

Članovi saborskog Odbora za ratne veterane danas su većinom glasova podržali prijedlog zakona o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima, a po kojemu će se za 10 posto smanjiti mirovine 55.782 branitelja i članova obitelji stradalnika Domovinskog rata od ukupno 68.742 korisnika tih mirovina.

Osim braniteljskih, čija prosječna mirovina iznosi 5.184 kune, bit će, među ostalim, smanjene i mirovine 7.260 pripadnika narodnooslobodilačkog rata (NOR) i 2.560 pripadnika domobranske vojske iz Drugog svjetskog rata.

Neke braniteljske mirovine veće od 6.000 kuna mogle bi se, kako je rečeno, dodatno smanjiti i do 15 posto zbog novog načina oporezivanja, pa bi to "moglo pogoditi" 1.800 od ukupno 6.000 branitelja s tom visinom mirovine.

Uz ogorčenje zbog toga što se smanjuju stečena prava upravo kategoriji branitelja i ratnih stradalnika, u raspravi je naglašeno da su branitelji spremni pomoći gospodarskom oporavku zemlje pod uvjetom da se stane na kraj korupciji, da se zna kuda će taj novac otići te da im se on vrati nakon izlaska iz krize.

Predsjednik Odbora Josip Đakić, kao i ostali članovi Odbora, prenijeli su nezadovoljstvo branitelja zbog toga što se njihove mirovine svrstava u tzv. povlaštene mirovine iako su one stečene na temelju ratnog puta i stradalništva.

Prenoseći stajalište HVIDRE, Josip Đakić je rekao da je ta udruga nevoljko prihvatila stvarnost da se smanjuju mirovine populaciji stradalnika Domovinskog rata. No, branitelji će, naglasio je Đakić, "stisnuti zube i prijeći preko toga" uz nadu da će država s tom potporom naći načina za sankcioniranje svih koji su kriminalnim radnjama oštetili državu.

Član Odbora Branko Borković, zatražio je pritom jamstva da novac oduzet braniteljima neće, kako je rekao, završiti u bojanju tunela ili u Agrokoru koji je kupio Vupik od države za jednu kunu.

Zastupnik Davorko Vidović prenio je osjećaj nepravde branitelja Sisačko-moslavačke županije zbog smanjenja mirovina te ocijenio kako je učinjena politička greška što se o smanjenju prethodno nije raspravilo s predstavnicima branitelja.

Zastupnik Ivica Pančić, koji jedini nije podržao prijedlog zakona, ocijenio je da se radi o parcijalnoj mjeri kojom neće biti "'pokrpana' golema rupa u proračunu jer će iduće godine biti još veća".

Izmjenama zakona predlaže se da se mirovine po posebnim propisima, koje uključuju i mirovine zastupnika, bivših članova Vlade, akademika itd., smanje od 1. srpnja 10 posto ako su više od 3.500 kuna. Od toga bi bile izuzete mirovine stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, rudara u rudnicima Tupljak te radnika izloženih azbestu.

Odbor za ratne veterane raspravio je danas i predloženi paket izmjena zdravstvenih zakona.(hina/metro-portal)

20.05.2010. 12:56:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh