« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
SUĐENJE ZA TRAGEDIJU

Na suđenju Draženu Slavici svjedočila trojica vatrogasaca

Slavicu se tereti za brojne propuste u organizaciji gašenja požara i spašavanju vatrogasaca na otoku Kornatu u kolovozu 2007. te za slanje maloljetnika na intervenciju

Fotografija vijesti
Više o

kornatska tragedija

,

Dražen Slavica

Danas se iskazima i svjedočenjima trojice vatrogasaca nastavilo suđenje bivšemu šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, jedinom optuženom za kornatsku tragediju u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca, prenosi Hina.

Svjedočili su šibenski vatrogasci Dragan Juras i Mile Perkov te pripadnik vodičkoga DVD-a Mate Udovičić.

Šibenski vatrogasac Dragan Juras rekao je da su pozvani na intervenciju nešto poslije 15 sati zbog velikog požara na Kornatu. Posvjedočio je da se već na helidromu, čekajući prijevoz na otok Kornat, govorilo da je jedan od vatrogasaca zvao i javio da su u okruženju, ali i da nisu bili obaviješteni da je bilo stradalih.

Juras je također rekao da su na Kornat helikopterom stigli tek nešto prije 20 sati te da su spušteni u jedan maslinik koji je gorio u uvali Šipnatu. "U uvali Šipnatu pronašli smo dva vatrogasca opečena gotovo do neprepoznatljivosti. To je bio strašan prizor", rekao je Juras.

Šibenski vatrogasac Mile Perkov također je rekao kako prije odlaska na intervenciju nije znao da je bilo stradalih. "Tek kad smo došli oko 20 sati, vidjeli smo dva stradala vatrogasca. Bili su toliko opečeni da ih nismo mogli prepoznati. Odjeća na njima bila je u tragovima, a koža se počela odvajati od tijela", rekao je u potresnom svjedočenju vatrogasac Perkov, dodajući da je tijela odmah stavio na nosila te ih odnio do helikoptera.

Za zapovjednika Slavicu rekao je da je imao neograničenu moć u postrojbi te da se tako ponašao sve do dana kad je priveden.

Inače, svi današnji svjedoci potvrdili su da su do nesreće na Kornatima maloljetnici redovito slani na gašenje požara.

Dražena Slavicu državno odvjetništvo tereti za mnoge propuste u organizaciji gašenja požara i spašavanju vatrogasaca na otoku Kornatu u kolovozu 2007. te za slanje maloljetnika na intervenciju.

Za sutra je najavljeno svjedočenje jedinoga preživjelog vatrogasca u kornatskoj tragediji Frane Lučića.

Inače, od početka godine u postupku protiv Dražena Slavice ispitano je 40-ak svjedoka, a do kraja suđenja još će se ispitati najmanje 69 svjedoka te izvesti nekoliko vještačenja.

04.10.2011. 16:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh