« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
PIĆE ZA SMIRENJE

Na rubu ste živčanog sloma? Popijte čašu vode

Ne samo da je voda esencijalna za život i fizičko zdravlje nego može pozitivno utjecati na naše emocije, odnosno popraviti raspoloženje

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

dobro raspoloženje

,

voda

,

dehidracija

,

loše raspoloženje

,

raspoloženje

Ako osjećate da ste na samom rubu da puknete, da doživite živčani slom, popite čašu vode i spriječite nasilno emocionalno pražnjenje. Naime, znanstvenici tvrde da blaga dehidracija može poremetiti vaše raspoloženje, te negativno utjecati na tjelesnu energiju i vašu mogućnost trezvenog razmišljanja.

"Čak i slaba dehidracija, odnosno 1.5 postotni gubitak normalnog volumena vode u organizmu, koja se javlja za vrijeme obavljanja svakodnevnih aktivnosti može utjecati na to kako se osjećamo, a žene su najranjivije na nedostatak tekućine u tijelu", rekao je Harris Lieberman, koautor studije provedene na Sveučilištu Connecticut.

Znanstvenici kažu kako dehidracija pogađa sve ljude bez obzira kojim poslom se bavi, a nuspojave su identične hodali vi 40 minuta ili isti vremenski period proveli sjedeći za računalom.

"Dehidracija utječe na sve ljude, a žeđ se tek javlja kada smo izgubili jedan ili dva posto tjelesne tekućine. Stoga je vrlo važno nadomjestiti izgubljenu tekućinu bez obzira da li obavljate uredski posao ili trčite maraton", upozorava Lawrence Armstrong, voditelj studije.

Znanstvenici su podvrgli volontere nizu testova koji su mjerili njihovo stanje budnosti i koncentracije, vrijeme reakcije, pamćenje te zaključivanje, a potom su te rezultate usporedili s postignućima osoba koje nisu bile dehidrirane.

Blaga dehidracija je kod volonterki izazvala glavobolje, umor te probleme u koncentraciji, no nije bilo problema s kognitivnim funkcijama. S druge strane, mladići su imali probleme s budnosti i kratkoročnim pamćenjem, te su također bili umorni, napeti i tjeskobni.

Znanstvenici kažu kako je kod djevojaka zabilježena najveća promjena raspoloženja, kako za vrijeme vježbanja tako i u trenucima odmora. Stručnjaci preporučaju da se dnevno unosi oko dvije litre tekućina kako bi se izbjegla dehidracija.    

20.02.2012. 17:06:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh