« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KREDIT ZA OBRTNA SREDSTVA

Na prvu aukciju HBOR-a stiglo 16 ponuda banaka

Rezultati aukcije bit će objavljeni na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 22. veljače

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/Cropix)
Više o

krediti

,

HBOR

,

banke

,

model A

,

Program kreditiranja obrtnih sredstava

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) održala je danas prvu aukciju za dodjelu kvota kredita HBOR-a za provedbu Programa kreditiranja obrtnih sredstava, HBOR je na aukciji ponudio 200 milijuna kuna, a pristiglo je 16 ponuda banaka u ukupnom iznosu od 357,65 milijuna kuna.

Rezultati aukcije bit će objavljeni na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 22. veljače, priopćeno je poslije podne iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Riječ je o prvoj aukciji za model A, odnosno za model u kojemu država sudjeluje u sufinanciranju kreditnih plasmana banaka, odnosno HBOR u kreditima namijenjenim programu kreditiranja obrtnih sredstava sudjeluje sa 40 posto, a banke sa 60 posto.

Prva aukcija HBOR-a odnosi se samo na kredite s ročnošću od tri godine, a prednost u dobivanju kvote kredita imat će banke koje ponude nižu maržu.

HBOR svoj 40 postotni udio u kreditu plasira po kamatnoj stopi 3,8 posto, a kolika će biti konačna kamata za poduzetnike ovisit će o stopi koju će za svoj 60-postotni udio ponuditi banke.

Nakon aukcije, HBOR ima rok od tri radna dana da izabere najbolje ponude, a koliko će proći od objave rezultata do dobivanja kredita isključivo ovisi o poduzetnicima i poslovnim bankama.

Ako poduzetnici i banke imaju spremne programe praktično u roku 20-25 dana poduzetnici mogu dobiti kredit, a najviši iznos kredita koji se poduzetnicima može odobriti je 80 milijuna kuna.

Mjere Vlade za gospodarski oporavak i razvitak, uz model A i sudjelovanje države u sufinanciranju kredita, u modelu B predviđaju jamstveni fond u kojem država sudjeluje u pokriću dijela rizika kreditnih plasmana banaka.

Prve aukcije za te jamstvene kvote najavljena je za desetak dana. (hina/metro-portal)

19.02.2010. 18:25:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh