« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZA NAŠ JEDINI DOM

Earth Hour u subotu zavija Zemlju u jednosatni mrak

VIDEO - U subotu od 20:30 do 21:30h po lokalnom vremenu ugasit će se rasvjeta sydneyske Opere, egipatskih piramida, Eiffelovog tornja te mnogih drugih zgrada u svijetu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (earthhour.org/YouTube)
Više o

Earth Hour

,

Sat za naš planet

Stotine uglednih zdanja, od Eiffelova tornja do Zabranjenog grada, u subotu će utonuti u mrak u okviru akcije "Sat za naš planet" (Earth Hour) kojoj je cilj promicanje borbe protiv klimatskih promjena.

Akcija, koja se ove godine provodi tri mjeseca nakon neuspjeha summita o klimi u Kopenhagenu, mogla bi biti dosad najveća, sa 125 zemalja sudionica nasuprot 88 prošle godine, rekli su organizatori.

"Odaziv na Sat za naš planet je golem. Stopa je puno viša od prošlogodišnje", kazao je osnivač pokreta Andy Ridley. "Operacija Earth Hour trebala bi preći geografske i ekonomske granice", dodao je on.

Pokret je rođen u Sydneyju 2007. kad je 2,2 milijuna osoba ugasilo svjetla na 60 minuta kako bi upozorili javno mnijenje na pretjeranu potrošnju struje i zagađenje ugljičnim dioksidom.

Akcija organizirana na inicijativu Svjetskog fonda za zaštitu prirode poprimila je svjetske dimenzije 2008.

Predviđeno je da će u subotu 1.200 zgrada diljem svijeta ugasiti rasvjetu u 20:30 sati po mjesnom vremenu.

Događaju su se pridružile multinacionalne kompanije Google, Coca Cola, Hilton, McDonalds, Canon, HSBC i IKEA.

Zbog vremenske razlike, Sydneyju pripada čast prvog "black outa" s gašenjem Opere. Slijedit će gašenje Piramida i Sfinge u Egiptu, rimske Fontane di Trevi i Tornja u Pisi u Italiji te Eiffelova tornja u Parizu.

Više informacija o akciji može se pronaći na službenim stranicama Earth Houra. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 12:49:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh