« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina
BIORAZNOLIKOST

Na našem planetu danas živi 8,7 milijuna živih vrsta

Od tih 8,7 milijuna vrsta, samo 1,23 milijun (14,1 posto) dosad je otkriveno, popisano i katalogizirano

Fotografija vijesti
Više o

ekologija

,

planet Zemlja

,

životinjske vrste

,

zaštita prirode

Na Zemlji trenutno živi 8,7 milijuna životinjskih i biljnih vrsta, od čega 2,2 milijuna živi u vodi, a 6,5 na tlu, procjena je znanstvenika iz SAD-a", prenosi Hina.

Od tih 8,7 milijuna vrsta, samo 1,23 milijun (14,1 posto) dosad je otkriveno, popisano i katalogizirano, ističu istraživači globalne mreže "Census of Marine Life" (Popis morskog života), autori radova objavljenih u američkom znanstvenom časopisu PloS Biology.

Njihova procjena se temelji na najnovijim tehnikama taksonomije, te omogućuje preciznije određivanje broja vrsta za razliku od prijašnjih u kojima se govorilo o tri do sto milijuna vrsta.

Velika većina od 8,7 milijuna vrsta su životinje - 7,77 milijuna, od kojih su katalogizirane 953,434 vrste. Slijede gljive s 0,61 milijuna vrsta, biljke s 0,3 milijuna, protozoa (skupina jednostaničnih organizama) s 0,04 milijuna, te kromisti (alge i drugi mikroorganizmi) s 0,03 milijuna vrsta.

Bakterije i druge skupine mikroorganizama nisu uključeni u te brojke.

"Pitanje koliko živih vrsta postoji na Zemlji zanimalo je znanstvenike stoljećima a odgovor je posebno važan jer ljudske aktivnosti i njihov utjecaj ubrzavaju stopu nestanka vrsta", objašnjava Camilo Mora s Havajskog sveučilišta i sveučilišta Dalhousie u Halifaxu, glavni autor studije.

Po njegovim riječima, "brojne vrste mogle bi nestati prije nego spoznamo njihovo postojanje, jedinstvenu zadaću u ekosustavu i potencijalni doprinos poboljšanju dobrobiti za ljude".

24.08.2011. 11:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh