« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
TAMO PUTUJEM

Na Mirogoju ispraćena pjesnikinja Vesna Parun

GALERIJA - Vesna Parun je bila posebna i jedinstvena i kao umjetnica i kao čovjek, rekao je ministar kulture Božo Biškupić

Ispraćaj Vesne Parun
Ispraćaj Vesne Parun (Niksa Stipanicev / CROPIX)

Jednu od najvećih hrvatskih pjesnikinja Vesnu Parun danas su na zagrebačkom Mirogoju posljednji put ispratili njezini prijatelji i štovatelji prema Šolti gdje će u Grohotama biti pokopana po svojoj zadnjoj želji.

Hrvatska književnost i kultura izgubili su velikog klasika i pjesnikinju, koja je ispisala neke od najljepših stihova hrvatske poezije, rekao je ministar kulture Božo Biškupić. Vesna je bila posebna i jedinstvena i kao umjetnica i kao čovjek, ona je bila svoje stvaralaštvo, istaknuo je, dodavši kako će nam nedostajati razgovori s njom i žučne polemike bez dlake na jeziku, žestoke, ali dobronamjerne, onakve kakvu smo ju poznavali godinama.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako njezin borbeni duh i mašta nisu slabili do sama kraja te kako je svojim velebnim opusom, od prve zbirke do najnovijih ostvarenja, ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj umjetnosti i kulturi.

Po riječima predsjednika Hrvatskog društva pisaca Velimira Viskovića, Vesna Parun je bila velika pjesnikinja ljubavi, a u kasnijoj dobi i jedan od najvećih satiričara tranzicijskog doba.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Borben Vladović podsjetio je na brojne razgovore i suradnje Vesne Parun i toga strukovnog društva, kojem je uz manje prekide bila članicom oko 60 godina.

Od Vesne Parun, koja je preminula u Stubičkim toplicama u 88. godini, oprostili su se i akademik Ante Stamać u ime Razreda za književnost HAZU-a, a stihovima njezini prijatelji Branko Pejnović i Mirjana Vukojčić.

Vesna Parun je ispraćena na Šoltu uza zvukove pjesme Arsena Dedića "Tamo da putujem".(hina/metro-portal)

28.10.2010. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh