« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POTPUNI KAOS

Na Haitiju zasad nema ozlijeđenih Hrvata, Europa šalje pomoć

Dva hrvatska policajca mailom su javila da su dobro, a još uvijek se ne zna točan broj hrvatskih državljana na otoku

(Getty Images)
Više o

potres

,

Haiti potres

,

Haiti Hrvati

,

Igor Kruljac

,

Tihomir Svatoš

Nakon najrazornijeg potresa na Haitiju još nema ni grubih procjena broja žrtava, no svjetske agencije prenose kako bi moglo biti više tisuća mrtvih. U trenutku potresa na Haitiju se zatekla nekolicina hrvatskih državljana, a Ministarstvo vanjskih poslova još ne može reći točan broj.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova još nije potvrdilo točan broj hrvatskih državljana koji se nalaze na Haitiju. Kako prenose mediji, u mirovnoj su misiji dva policajca, Igor Kruljac i Tihomir Svatoš koji su, prema informacijama MVP-a, e-mailom javili da nisu ozlijeđeni.

Za sad je potvrđeno da se na Haitiju nalaze dvije obitelji hrvatskih državljana. Za jednu četveročlanu obitelj je potvrđeno da se nalazi na sigurnom, u jednom od stacionara, dok se još ništa ne zna o drugoj, tročlanoj obitelji.

Dok je zemlja u potpunom kaosu, UN još nema novosti o sudbini osoblja agencija za humanitarnu pomoć smještenih u zgradama izvan sjedišta misije UN-a na Haitiju koje je razoreno u snažnom potresu.

Elisabeth Byrs, glasnogovornica Ureda za suradnju humanitarnih poslova UN-a, izjavila je da ''ima 200 do 250 osoba, ne znamo koliko ih je bilo u zgradi u ponoć u utorak".

Trojica jordanskih plavih kaciga iz misije za stabiliziranje UN-a na Haitiju poginula su a 21 je ozlijeđen, izjavio je jordanski vojni izvor u Amanu.

Europa šalje pomoć

Svjetske agencije javljaju da će Njemačka hitno poslati milijun eura vrijednu pomoć za potresom pogođen Haiti, a Francuska šalje dva zrakoplova pomoći, dok Svjetska banka i Velika Britanija šalju stručnjake za procjenu humanitarnih potreba.

"Šokiran sam razmjerima katastrofe", citira agencija dpa minsitra vanjskih poslova Guida Westerwella koji je rekao da vlada istražuje ima li na Haitiju i njemačkih državljana. Francuske vlasti zabrinute su za sudbinu oko 1.400 svojih državljana, od kojih 1.200 živi u glavnome gradu, no zasad uopće s Hatija ne stižu podaci o broju žrtava, objavio je državni tajnik za suradnju Alain Joyandet u Parizu.

Svjetska banka "spremna je mobilizirati ekipu za procjenu šteta i gubitaka i planiranja obnove. Banka je spremna dati financijsku pomoć", naveo je u priopćenju predsjednik te institucije Robert Zoellick. Svjetska banka je objavila da je njezin ured u predgrađu glavnoga grada Port-au-Princea uništen u potresu no da je osoblje preživjelo.

I Velika Britanija šalje ekipu stručnjaka koji će na terenu procijeniti potrebe i zatim ponuditi svaku pomoć, objavila je vlada u Londonu, prenosi agencija dpa.

Papa poziva na velikodušnost

Benedikt XVI. pozvao je u srijedu na velikodušnost sviju glede dramatičnog stanja na Haitiju, pogođenog snažnim potresom .

"Apeliram na velikodušnost sviju kako naša konkretna solidarnost i djelotvorna podrška međunarodne zajednice braći i sestrama koji žive u potrebi i boli ne bi zakazala", izjavio je Papa na završetku tradicionalne audijencije u Vatikanu.

Istaknuo je da će katolička crkva smjesta aktivirati svoje karitativne institucije radi suočavanja s najnužnijim potrebama stanovništva. (hina/metro-portal)

13.01.2010. 12:33:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh