« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KAOS

Na Haitiju ne znaju kud bi s liječnicima, medicinskih sestara ni za lijek

Događa se da se 12 liječnika okupi oko jednog ozlijeđenog djeteta, a nema niti jedne sestre ili fizioterapeuta

(Getty Images)
Više o

Haiti

,

potres

Toliki se broj liječnika javio na pozive u pomoć najveće bolnice u Port-au-Princeu da se pojavio novi problem: gdje i kako ih zaposliti, javlja CNN.

Glavna bolnica ima devet operacijskih sala, a čitav bataljun kirurga volontera besposleno čeka da dođe na red. U bolnici vlada prava konfuzija i ono što je najpotrebnije jest organizacija liječnika. Događa se, naime, da jednom pacijentu desetak puta u danu otvaraju zavoje jer desetak liječnika, jedan za drugim, dolazi u vizitu.

Problem je također i u prostoru - mnogo je zgrada oštećeno pa se pacijenti oporavljaju u šatorima koje je postavila američka vojska. Najtraženiji članovi tima su medicinske sestre čije je učilište sravljeno sa zemljom u potresu pa je mnogo sestara koje bi sada trebale biti u akciji poginulo ili je ozlijeđeno.

Organizatori pomoći kažu kako višak liječnika sigurno neće potrajati te da će nakon prvog vala dobrovoljaca ponovno biti potražnja za liječnicima. Sestre i fizioterapeuti potrebni su odmah, a nove liječnike mole da se jave za nekoliko tjedana.

25.01.2010. 13:28:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh