« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SRBIJA

Policijski sindikat najavio kako neće tući gladne radnike

Nije naš posao obračunavati se s građanima koji nemaju od čega živjeti, izjavio je predsjednik Policijskog sindikata Srbije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Aleksandar Dimitrijević/Cropix)
Više o

Srbija

,

prosvjed

,

Ivica Dačić

,

blokada prometa

,

Policijski sindikat Srbije

,

Veljko Mijailović

Policijski sindikati u Srbiji odbijaju poslušnost srbijanskoj vladi koja je naložila policiji da silom spriječi prosvjednike diljem zemlje u blokadi pruga, cesta i vitalnih objekata, dok ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić takve najave policajaca ocjenjuje "zabrinjavajućim", prenosi u ponedjeljak beogradski dnevnik "Press".

Oba policijska sindikata, Policijski sindikat Srbije i Neovisni sindikat policije, objavili su da ne prihvaćaju odluku vlade te da "neće tući gladne radnike", koji posljednjih tjedana izražavaju svoje prosvjede blokadama prometnica. Ministar Dačić najavio je pregovore s policajcima i rekao da će MUP primjenjivati silu samo u slučaju krajnje potrebe, navodi beogradski list.

Odluku o zabrani blokada puteva i pruga vlada je izdala nakon posljednje u nizu blokada, kada su vojni rezervisti iz Niša i Leskovca, tražeći isplatu ratnih dnevnica za njihov angažman na Kosovu 1999. godine, u subotu blokirali međunarodne pruge Beograd-Skoplje i Niš-Sofija.

Najnovija odluka donesena je na hitnoj telefonskoj sjednici vlade na kojoj je, kako se navodi, zaključeno da policija mora reagirati jer Srbija trpi ogromnu materijalnu štetu zbog sve učestalijih blokada putova i pruga.

Po podacima kojima raspolaže Savez samostalnih sindikata Srbije, tijekom 2009. godine u štrajku ili prosvjedu, ne računajući velike državne sustave i javna poduzeća, bilo je oko 115 poduzeća u kojima je ukupno uposleno oko 70 tisuća ljudi. U 2010. trenutačno traje 20 prosvjeda, četiri su završena, dok je pet u najavi, a kao razlozi prosvjeda najčešće se ističu neisplaćene zarade i nepoštivanje radničkih prava.

"Kao predsjednik sindikata neću dopustiti da policija ide na gladne ljude! Nije naš posao obračunavati se s građanima koji nemaju od čega živjeti", rekao je za "Press" predsjednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović te dodao kako policija neće poslušati naredbu da "tuče gladan narod".

Predsjednik Neovisnog sindikata policije Aleksandar Gavrilović podupire takvo stajalište, navodeći kako vlast već godinama zloupotrebljava policiju te da je mjera vlade da se policija obračunava s narodom vrlo opasna.

Ocjenjujući najave policajaca "zabrinjavajućim" ministar Dačić podsjetio je da je policija takva organizacija u kojoj se naredbe moraju izvršavati i istaknuo da će se sila primjenjivati samo u krajnjoj nuždi.

"Policija se ne želi sukobljavati s građanima bez potrebe, ali država ne može dopustiti blokadu međunarodnih prometnih pravaca. Dolazimo u situaciju da Srbija bude označena u EU kao zemlja u kojoj na svakih stotinu kilometara imate blokadu, a to je veoma štetno za sve nas", rekao je Dačić te pozvao štrajkaše da se ne sukobljavaju s policijom, jer "MUP nije kriv za njihove probleme", prenosi beogradski list.

Reagirajući na odluku vlade, predsjednik Ujedinjenih granskih sindikata u Srbiji Branislav Čanak u izjavi medijima ocijenio je da se takvom odlukom ne rješavaju problemi radnika, već demonstrira sila, dok je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović upozorio da "uporaba sile može izazvati još veći revolt kod naroda".

Subotnji prosvjed vojnih rezervista posljednji je u nizu prosvjeda u kojima su proteklih tjedana radnici više poduzeća diljem Srbije, uglavnom tražeći isplate višemjesečnih zaostalih plaća, pribjegavali blokadama pruga i magistralnih cesta. (hina/metro-portal)

25.01.2010. 14:06:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh