« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POSTHUMNO UPOZORENJE

Na grobu obznanio: "Ubilo me pušenje"

Svoj doprinos osvješćivanju ljudi o štetnosti pušenja dao je i Englez Albert Whittamore, koji je prije svoje smrti tražio da mu na lijesu i grobu stoji veliki natpis "Ubilo me pušenje"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CBS)
Više o

pušenje

,

grob

,

poruka

85-godišnji Albert Whittamore preminuo je poslije dugogodišnje borbe sa emfizemom pluća za koju je okrivljavao pušenje, pa je prije smrti tražio od rodbine da mu na lijes stave veliki natpis "Ubilo me pušenje" i da to piše i na njegovom grobu.

"Bio je zahvalan liječnicima koji su ga godinama liječili i želio je da se oduži društvu tako što će upozoriti sve pušače na opasnost od tog poroka", rekao je Paul Sullivan, vlasnik pogrebnog preduzeća koje je opremilo grob po Albertovoj želji.

Od svih postojećih mjera za snižavanje stope pušača do sada su najefikasnije bile povećanje cijena duhanskih proizvoda kroz povećanje poreza i uvođenje vizualnih upozorenja koja umanjuju pozitivnu sliku cigarete.

Na kutijama cigareta zemalja zapadne Europe već se nalaze fotografije otvorenih rana izazvanih tumorom koji se razvio zbog pušenja, bezubih usta ili prerano rođene bebe u inkubatoru. Istraživanja su pokazala da su vizualna upozorenja vrlo efikasna u borbi protiv pušenja.

Lječnici su prvi put pušenje doveli u vezu sa rakom pluća 1950, a Svijetska zdravstvena organizacija od 1965. pokušava da utječe na smanjenje te štetne navike. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2008. godine u svijetu puši više od jedne milijarde ljudi.

09.03.2010. 13:28:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh