« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
političko suparništvo

Na Filipinima nakon pokolja izvanredno stanje

Sve žrtve ubijene su odsijecanjem glave, a za zločin je odgovoran suparnički klan

Predsjednica Gloria Arroyo proglasila je izvanredno stanje
Predsjednica Gloria Arroyo proglasila je izvanredno stanje (Getty Images)
Filipinska predsjednica Gloria Arroyo u utorak je proglasila izvanredno stanje u južnome dijelu Filipina, nakon što su u ponedjeljak pripadnici jednog klana oteli i ubili 22 osobe, među kojima je i nekoliko novinara, izvijestio je njezin glasnogovornik.

Izvanredno stanje uvedeno je u pokrajini Maguindanao, u području kojemu živi ukupno 1,54 milijuna stanovnika. Najnoviji val nasilja motiviran je političkim suparništvima.

Kako navode agencije, ubojstva su se navodno dogodila kako bi se spriječilo da jedna od žrtava kandidira svog supruga na izborima za mjesto guvernera pokrajine Maguindanao koji se trebaju održati u svibnju.

Nesuđeni kandidat, dogradonačelnik obližnjeg Buluana Ibrahim Mangudadatu, rekao je da su među žrtvama njegova supruga, njezine dvije sestre, troje odvjetnika i nekolicina lokalnih novinara.

"Svi su oni ubijeni odsijecanjem glave", rekao je Mangudadatu, dodajući da za ubojstva sumnjiči pripadnike suparničkog klana.

Stotinjak naoružanih osoba koje je navodno predvodio gradonačelnik grada Shariffa Aguaka, Datu Unsay Ampatuan, zaustavilo je tri vozila, otelo četrdesetak osoba i odvelo ih u obližnji gradić.

Mangudadatu je rekao da je poslao svoju suprugu Genalyn i njezine sestre da ispune prijave za kandidaturu. "Razgovarao sam sa suprugom prije nego je ubijena i znam da je za pokolj odgovoran klan Ampatuan. Oni su počinitelji", rekao je Mangudadatu.

Sukobljene skupine i klanovi na jugu Filipina često svoje nesporazume rješavaju nasilnim putem. I Ratovi klanova često izbijaju zbog sporova oko zemljišta ili zbog političkog suparništva, a osobito su rizična razdoblja uoči izbora. (hina/metro-portal)

24.11.2009. 10:09:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh