« Film
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
40 ZEMALJA

Na 20. Animafestu prikazat će se 450 filmova

POGLEDAJTE VIDEO - Natjecateljski program Animafesta donosi presjek najbolje suvremene svjetske animacije iz protekle dvije godine

Animafest
Animafest (Damjan Tadić/Cropix/Infopunkt)
Više o

Animafest

,

animirani film

,

Olinka Vištica

,

kredit u švicarskim francima

Ovogodišnji 20. Animafest, kratkometražno izdanje Svjetskog festivala animiranog filma, od 1. do 6. lipnja, dovest će u Zagreb više od 130 gostiju i 450 filmova iz 40 zemalja u natjecateljskom programu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Natjecateljski program Animafesta donosi presjek najbolje suvremene svjetske animacije iz protekle dvije godine i veliki broj filmova nagrađivanih na drugim festivalima, rekla je Vjera Matković, festivalska producentica.

U Velikom natjecanju je 39 filmova, među ostalim, "Moj put" Veljka Popovića i Svjetlana Junakovića, "Reci nešto, molim te" irskog autora Davida O'Reillyja, pobjednik Sundancea "Stroboskopski šum" austrijskog animatora Manuela Knappa, "Ronioci na kiši" bračnog para Paern te Oskarom nagrađeni francuski film "Logorama" Ludovica Houplaina.

U natjecateljskom programu i panoramama sudjeluje 13 hrvatskih filmova dvanaestorice autora.

Matković je naglasila da će i popratni program obuhvatiti širok raspon filmova, od animiranih klasika i majstora animacije, Fredericka Backa, Jacquesa Drouina, Karela Zemana do predstavnika suvremene animacije, filmova svjetskih studija i švicarskih autora.

Producentica festivala Olinka Vištica je iz posebnih programa izdvojila projekt Cartoon East. Program povezuje šest istočnoeuropskih festivala animiranog filma koji će kandidarati po jedan kratki animirani film kao zagrebačkog festivalskog kandidata za nagradu Cartoon d'Or koja se dodjeljuje u Bruxellesu.

Među gostima festivala je Švicarac Georges Schwizgebel, jedan od autora festivalske špice, japanski animator Koji Yamamura s Umjetničkog sveučilišta u Tokiju, koje je dobilo Animafestovu Nagradu za najbolju školu animacije.

Za Veliku nagradu Animafesta te nagrade Zlatni Zagreb i Zlatko Grgić natjecat će se 39 filmova, za nagradu Dušan Vukotić 30 studentskih filmova, filmova za djecu je u konkurenciji 31, a namjenskih 29.

Program "Animafest Pro" organizirat će i razgovore s autorima, radionice i predavanja. U popratnom programu otvorit će se izložbe "Od stripa do filmskog platna - Belgijski strip i animacija" te "Dušan Vukotić Vud - čovjek koji se igrao". (hina/metro-portal/Infopunkt)

25.05.2010. 14:46:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh