« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SVE PO STANDARDIMA

MZOŠ odbio zahtjev za povlačenjem udžbenika "S Kristom u život"

Prema tvrtdnjama lezbijske grupe Kontra, koja je i zatražila povlačenje udžbenika za vjeronauk, u njemu ima i homofobičnih sadržaja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock - ilustracija)
Više o

Kontra

,

homoseksualnost

,

MZOŠ

,

Grahame Arnould

,

Tatarstan

,

Ekvatorijalna Gvineja

Lezbijska grupa Kontra priopćila je danas kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) odbilo njihov zahtjev za povlačenjem udžbenika "S Kristom u život" izdavača Kršćanske sadašnjosti, kojeg su uputili jer po tvrdnjama Kontre u udžbeniku ima homofobičnih sadržaja.

Ističu kako su od resornog ministarstva zaprimili dopis u kojem im Ministarstvo daje na znanje da nema namjeru povući taj udžbenik koji, kako navodi Kontra, homoseksualnost naziva "neistraženim ljudskim stanjem". Homoseksualnost, kako se naglašava u priopćenju, nije neistraženo "ljudsko stanje", nego jednako vrijedna varijacija ljudske seksualnosti, kao što je i heteroseksualnost, što je stav mjerodavnih svjetskih i hrvatskih institucija kao što je Svjetska zdravstvena organizacija, Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Hrvatska liječnička komora.

Navođenje, da se radi o posebnom "ljudskom stanju", s naglaskom na traženje medicinskih i psiholoških uzroka sugerira, po mišljenju udruge Kontra, upravo suprotno - da se radi o anomaliji, odnosno bolesti, te je protivno nizu međunarodnih i nacionalnih propisa koji reguliraju zabranu diskriminacije i pravo na potpunu i točnu informaciju. Ministarstvo se, po tvrdnjama udruge Kontra, u svom odgovoru uopće nije osvrnulo na homofobičan sadržaj udžbenika, te se isključivo bavilo opisivanjem procedure donošenja svih, pa tako i navedenog udžbenika.

Lezbijska grupa Kontra traži reakciju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a najavljuju da će se obratiti i međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava. Kontra je još u svibnju ove godine zatražila od Vlade brisanje homofobičnih sadržaja iz udžbenika za vjeronauk "S Kristom u život". U odgovoru koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa dostavilo Hini navodi se kako je stručno povjerenstvo, kojeg čine znanstvenik, metodičar i tri stručnjaka praktičara, utvrdilo da udžbenik prati propisani Nastavni plan i program, te ispunjava zahtjeve i standarde definirane Udžbeničkim standardom. Slijedom pozitivnog stručnog mišljenja stručnog povjerenstva Ministarstvo je izdalo rješenje o odobrenju za spomenuti udžbenik, dodaje se u priopćenju MZOŠ. (hina/metro-portal)

10.08.2010. 16:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh