« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
NEMA OBEĆANJA

MVPEI demantirao članak o navodnom hrvatskom ustupku Sloveniji

Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je demantiralo navode u tekstu objavljenom 12. svibnja u Novom listu

(Wikipedia)
Više o

Slovenija

,

Hrvatska

,

Ministarstvo vanjskih poslova

,

teritorij

,

Novi list

Ti navodi govore o televizijskom sučeljavanju slovenskog premijera Boruta Pahora i čelnika slovenske oporbe Janeza Janše o navodnom hrvatskom teritorijalnom ustupku Sloveniji. 

Vezano uz televizijsko sučeljavanje Pahora i Janše, a čije je dijelove prenio "Novi list" u broju od 12. svibnja pod naslovom:"Pahor: Kosor mi je pristala dati izlaz na otvoreno more", MVPEI ističe da "predsjednica vlade Jadranka Kosor premijeru Republike Slovenije Borutu Pahoru u pregovorima o rješavanju otvorenih graničnih pitanja s Republikom Slovenijom nije ništa obećala, a ponajmanje teritorijalni dodir Republike Slovenije s otvorenim morem, kako se to sugerira u tekstu objavljenom u Novom listu".

"Ističemo, kako je jedino dogovoren arbitražni sporazum o čijem sadržaju je hrvatska javnost detaljno izviještena, a koji je nakon rasprave ratificiran u Hrvatskom saboru. Nitko od zastupnika, ali i uvaženih stručnjaka međunarodnog prava, pa i oni koji se nisu slagali sa prijedlogom arbitražnog sporazuma, u njemu nije pronašao stavove o kojima piše Novi list", dodaje se u priopćenju.

MVPEI podsjeća da je "odmah nakon potpisivanja arbitražnog sporazuma, kako je tijekom pregovora bilo dogovoreno sa slovenskom stranom, predsjednica vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor potpisala izjavu u kojoj se navodi kako se ništa u arbitražnom sporazumu neće smatrati pristankom Republike Hrvatske na slovenski zahtjev za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem".

Da je tome tako, vidljivo je i iz samoga teksta arbitražnog sporazuma, koji, kad je riječ o teritorijalnim pitanjima određuje da će se granica na moru i kopnu riješiti isključivo u skladu s međunarodnim pravom. (hina/metro-portal)

12.05.2010. 15:07:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh