« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
BOLJA KOORDINACIJA

Rektor Sveučilišta imat će pomoćnike iz redova studenata

S ciljem pospješivanja komunikacije studenata i vodstva Sveučilišta u Zagrebu, rektor i pet prorektora tog sveučilišta dobit će pomoćnike iz redova studenata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

studenti

,

Sveučilište u Zagrebu

,

Aleks Bjeliš

,

rektor

,

Cablegate

Bjeliš je na konferenciji za novinare rekao da prijedloge očekuje do kraja mjeseca, nakon čega će svaki rektor dobiti jednog studenta koji će sudjelovati u raspravama i poslovima o aktualnim temama.

Inicijativa je pokrenuta nakon niza razgovora rektora i predstavnika studenata, kako bi se brže rješavali studentski problemi i uspostavio partnerski odnos sa Sveučilištem, ustvrdio je predsjednik Studentskog zbora Ivan Bota.

Senat je na sjednici donio i odluku o dodatnoj potpori od sto eura za studente koji odlaze na studijski boravak u inozemstvo u okviru programa ERASMUS, koju će osigurati Sveučilište.

Na natječaju je odobrena kvota za mobilnost 246 studenata u svrhu studijskog boravka na partnerskim institucijama te 30 mjesta za stručnu praksu na stranim sveučilištima, a odobrena su i sredstva za mobilnost 29 zaposlenika u svrhu nastave i 14 za stručno usavršavanje.

Dosadašnjih 300 eura, odnosno 350 Agencije za mobilnost i programe EU često nisu bili dostatni, napomenuo je Bjeliš, izrazivši nadu da će Hrvatska uskoro postati punopravan član ERASMUS-a, kako više ne bi bilo toliko ograničenja i kako bi se povećala mobilnost.

Senat je donio i odluku o osnivanju Zaklade Sveučilišta za stipendiranje studenata lošijeg imovinskog stanja ili onih bez roditeljske potpore, odnosno onih koji su podrijetlom iz Hrvatske, a dolaze na Sveučilište učiti hrvatski jezik.

Poticaj za osnivanje Zaklade bila je oporučna donacija Josipa Šebčića, koji je veći dio života proveo u SAD-u, te donacija hrvatskih iseljenika iz Južne Afrike, ukupno oko milijun kuna. S realizacijom zaklade moglo bi se početi sljedeće akademske godine, a nastojat će se da sredstva budu samoodrživa. (hina/metro-portal)

12.05.2010. 14:55:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh