« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci

Muzička akademija dobila zgradu Ferimporta

Nakon devedeset godina konačno stalni dom

(CROPIX)
Više o

Muzička akademija

,

zagreb-info

,

zgrada Ferimporta

U staroj zgradi Ferimporta na zagrebačkom Trgu maršala Tita, danas je svečano potpisan Ugovor o javnim radovima na izgradnji Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, kojim će ta najstarija i najveća visokoškolska glazbena ustanova u Hrvatskoj nakon skoro 90 godina "podstanarstva" dobiti svoj prostor u toj zgradi.

Ugovor je vrijedan 123 milijuna kuna, od čega su oko polovice sredstava osigurali Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa iz kredita za kapitalnu izgradnju Sveučilišta, a drugu polovicu Grad Zagreb, koji je Muzičkoj akademiji dodijelio zgradu Ferimporta na stogodišnje korištenje. Građevinski radovi trebali bi biti okončani za dvije godine.

Ugovor, kojim će započeti prva faza rekonstrukcije i dogradnje stare zgrade Ferimporta, potpisali su državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš, dekan Muzičke akademije Mladen Janjanin i Zvonko Mesić, prokurist tvrtke "Megrad građenje" koja je izvođač radova.

Dekan Muzičke akademije Mladen Janjanin istaknuo je da se ugovorom otvara novo poglavlje u životu te muzičke institucije, ocjenivši današnje potpisivanje povijesnim činom.

Rektor Bjeliš Trg maršala Tita vidi kao prostor koji postaje akademski s gotovo sve četiri strane, a gradonačelnik Bandić ocjenjuje ugovor jednim od najznačajnijih kulturnih projekata u Zagrebu i Hrvatskoj.

Muzička akademija je stožerna kulturna institucija koja stoji uz bok sličnim ustanovama u okruženju, kazao je državni tajnik Fuchs izrazivši zadovoljstvo što Trg postaje mjesto u kojemu se susreću kultura i znanost. Podsjetio je da na Akademiji predaje oko 150 profesora, a studira više od 500 studenata na osam odsjeka.

Idejno rješenje za zgradu Muzičke akademije izradio je arhitekt Milan Šosterić. U novoj zgradi će na ukupno 12.000 četvornih metara biti smješteni svi odsjeci Akademije, Dekanat, knjižnica, vježbaonice, kabineti te dvije koncertne dvorane. Nova će zgrada uz dvije etaže u podrumu i prizemlju imati još sedam katova.

Izvor: Hina

16.06.2009. 11:29:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh