« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
ČUDNO...

Muški DNK ostaje u mozgu majke

Prema istraživanju, majke primaju DNK od svoje djece tijekom trudnoće i on se zadržava u nekim dijelovima mozga

DNK sinova ostaje u majčinom mozgu
DNK sinova ostaje u majčinom mozgu (Shutterstock)
Više o

trudnoća

,

hipokampus

,

mozak

,

DNK

,

majka

,

fetus

,

muški DNK

,

ženski DNK

Povezanost majke i djece uvijek se definira kao neraskidiva veza, što je zapravo potvrdilo i novo istraživanje Sveučilišta Washington i centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u kojem je utvrđeno da majke nose DNK svoje djece u mozgu još dugo nakon rođenja. Štoviše, muški DNK se može uvući u ženski mozak i ako je žena rođena kao blizanac.

U istraživanju se analiziralo mozgove 59 preminulih žena, a kod 63 posto njih pronađen je fetalni DNK koji je mogao doći samo od muškog djeteta. Muški DNK pronađen je u različitim regijama mozga, no najveći se dio nalazio u hipokampusu, dijelu zaduženom za sjećanja i na mjestima koja su zadužena za razumijevanje jezika i percepciju.

Rezultati su prilično zbunili istraživače koji zapravo nisu sigurni što oni znače, no vjeruju kako ti ostaci DNK mogu žene učiniti više ili manje podložne nekim bolestima. 

Za početak, daljnja su istraživanja usmjerena prema pitanju imaju li žene koje nose muško dijete manji rizik obolijavanja od automunih bolesti tipa multiple skleroze ili Alzheimerove bolesti.

28.09.2012. 10:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh