« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
činjenice

Muškarci u startu bolje plaćeni od žena

Veće kompanije znače veća plaća, najčešća benificija je službeni mobitel, strane kompanije daju veće plaće...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

plaća

,

zaposleni

,

istraživanje o plaćama

,

najbolje plaće

Najbolje plaćena struka u Hrvatskoj je inženjer informatike, žene imaju prosječno 23 posto nižu plaću od muškaraca, više od polovice zaposlenih povišicu dobiva rijetko ili nikada, a mobilni telefon i dalje je najčešća beneficija, pokazuju rezultati istraživanja portala Moj Posao.

U 2008. godini najbolje su plaćeni poslovi u tvrtkama koje se primarno bave zračnim prometom i prijevozom (40,8 posto iznad prosjeka), potom slijedi farmaceutska industrija (36,4 posto) te izrada i održavanje programskih rješenja (27 posto).

U sportu najniže plaće - zanimljivo

Najniže su plaće u sportu i razonodi (33,3 posto ispod prosjeka), zaštitarskoj djelatnosti (26,8 posto) te u trgovini, odnosno maloprodaji (25,8 posto).

Pokazala je to analiza rezultata istraživanja o visini plaća u Hrvatskoj koje svake godine u rujnu na uzorku od preko 10.000 ispitanika provodi MojPosao. Istraživanje je obuhvatilo 183 radna mjesta u 10 kategorija, što je 16 radnih mjesta više nego lani.

Gledajući struku, za razliku od prošle godine kada su najbolje plaćeni bili inženjeri strojarstva i elektrotehnike, ove godine to su inženjeri informatike (28,9 posto iznad prosjeka). Slijede inženjeri strojarstva i elektrotehnike (27,8 posto) te osobe pomorske struke (13,8 posto).

Muškarci započinju s deset posto većom plaćom 

Najniže plaćena zanimanja su s područja osobnih usluga (41,21 posto ispod prosjeka) te trgovački posrednici i prodavači (34,5 posto).Muškarci poslovnu karijeru počinju s 10,4 posto višom plaćom u odnosu na žene, a ta se razlika s godinama povećava, tako da prosječno imaju 23 posto višu plaću od žena.

Najniže plaće zabilježene su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (15,9 posto ispod prosjeka), a slijede Brodsko-posavska (15,6 posto) te Vukovarsko-srijemska županija (14,7 posto). Najviše plaće su, prema očekivanju, zabilježene u Zagrebu (21,1 posto iznad prosjeka), što je više nego lani.

Stupanj obrazovanja najveći faktor 

Stupanj obrazovanja uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 51,3 posto veću plaću od onih sa srednjom stručnom spremom (SSS). Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću prosječno za 94,3 posto u odnosu na SSS, dok MBA diploma donosi 131,4 posto veću plaću.

Najčešća beneficija hrvatskih zaposlenika i dalje je mobilni telefon za privatnu upotrebu (30,6 posto sudionika istraživanja). S druge strane, 29,6 posto osoba nema dodatne beneficije, što je ipak bolje nego lani kada ih nije imalo čak 36,5 posto zaposlenika.

Iza mobitela, slijedi fleksibilno radno vrijeme, a najmanje poslodavaca osigurava edukaciju kao dodatnu beneficiju (samo 2,6 posto).

Plaće u stranim tvrtkama 30% veće 

Na pitanje koliko često dobiva povišicu čak 53,2 posto ispitanika odgovorilo je rijetko ili nikad. Plaće u stranim privatnim tvrtkama veće su za 28,4 posto, a u stranim institucijama za 21,4 posto u odnosu na plaće u domaćim privatnim tvrtkama.

Najniže su plaće i dalje u udrugama u kojima su zaposlenici 20,6 posto manje plaćeni u odnosu na tvrtke u domaćem vlasništvu.

I ovogodišnje je istraživanje potvrdilo da plaće rastu s veličinom tvrtke - u tvrtkama s manje od 20 zaposlenih plaće su 12,7 posto ispod prosjeka, u tvrtkama s 51-100 zaposlenih su 0,8 posto iznad prosjeka, u tvrtkama s 101-200 zaposlenih 8,1 posto iznad prosjeka, a u tvrtkama s više od 200 zaposlenih 8,7 posto iznad prosjeka.

Prosječna plaća pripravnika je 27,1 posto ispod prosjeka, a iako su 26,5 posto ispod prosjeka, plaće administrativnih radnika ove godine ipak nisu manje od pripravničkih, za što je više zaslužan pad pripravničkih plaća nego rast plaća za administrativna zanimanja. (hina/metro-portal)

18.11.2008. 14:38:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh