« Žene
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
BAŠ NEZGODNO

Muškarci nisu suosjećajni poput žena...

...a razlog ne leži u DNK. U čemu je onda razlika? Znanstvenici se i dalje muče, traže odgovor i samo mogu reći - tako vam je to...

E, muškarci, muškarci...
E, muškarci, muškarci... (Pixabay)
Više o

žene

,

muškarci

,

suosjećajnost

Nije tajna da je muškarcima teško pristupiti vlastitim emocijama, a još im je teže izraziti ih. U časpopisu Translational Psychiatry nedavno je objavljena studija koja će ženama opravdati tvrdnju da ih muškarci, bilo partneri, očevi ili braća, jednostavno ne razumiju.

Istraživanje je provedeno na Cambridgeu, a potvrdilo je da su muškarci manje suosjećajni od žena. Empatija je sposobnost poistovjećivanja s osjećajima drugih ljudi, bez obzira na to što su njihove okolnosti drugačije od naših.

Unatoč godinama istraživanja, razlog zašto muškarci ne mogu shvatiti empatiju na način na koju ju doživljavaju žene, još uvijek nije otkriven.

Baš zbog toga, znanstvenici su se okrenuli proučavanju genetike. Analizirali su DNK uzorke 47 000 osoba kako bi usporedili na koji su se način spolovi razlikovali prilikom rješavanja testa o empatiji.

Žene su u prosjeku postizale 10% bolje rezultate od muškaraca, no nikakvi razlozi za to nisu pronađeni u DNK.

Muškarci i žene genetski su identični, no ovaj rezultat dokazuje da negdje mora postojati razlika koja ih objašnjava, govori neuroznanstvenik Varun Warrier. Najveći mogući rezultat u testu empatije bio je 80 bodova. Žene su postizale u prosjeku 50 bodova, a muškari 40.

Osim što su službeno zaključili da žene pokazuju više suosjećanja, istraživači su morali prihvatiti da razlog tome ne može objasniti ni genetika. Warrier predlaže da bi se rezultat mogao objasniti društvenim faktorima - u žena se od malih nogu očekuje da pokažu više razumijevanja za druge i postanu svjesne svojih emocija.

Piše: Andrea Holi
15.03.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh