« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
HORMONI

Zašto muškarci i žene nisu stvoreni za zajednički shopping?

Evolucija nas mijenja vrlo sporo zbog čega još uvijek svijetom hodamo kao lovci i skupljačice

Shopping
Shopping (Shutterstock)
Više o

shopping

,

muškarci i žene

,

ženski hormoni

,

hormoni

Zašto muškarcu treba 15 minuta da pronađe dobre traperice, a kod žene potraga može potrajati i 15 dana (ili barem 15 sati)? Razlog leži u hormonima i činjenici da odluke o kupnji i dalje donosimo mozgom starim 30.000-50.000 godina. Naime, evolucija nas mijenja vrlo sporo zbog čega još uvijek svijetom hodamo kao lovci i skupljačice, tvrde marketinški stručnjaci Willy Schneider i Alexander Henning.

Viša razine estrogena ženama omogućuje usredotočenost na detalje i obavljanje više poslova u isto vrijeme. Upravo zato za vrijeme kupnje teže donose odluke i imaju osjećaj da im sve treba. Posljedica je dugotrajan shopping s punim vrećicama.

>>Zlobne izjave žena o muškarcima

Muškarci, s druge strane odluke donose puno lakše. Usredotočeni su na predmet koji im treba, a čim ga pronađu završavaju svoj "lov" i vraćaju se kući. Pragmatičnost je osnovno pravilo kojim se vode za vrijeme kupnje, a često kupe prvu stvar na koju naiđu bez da promisle o cijeni, kvaliteti, bojama i slično.

Istraživanja potvrđuju da muškarci i žene imaju drugačiji pristup prema shoppingu - 21% muškaraca kupnju može obaviti u 15 minuta, dok je kod žena ta brojka znatno niža i iznosi svega 9%.

Zanimljivo je da su slična istraživanja pokazala da muškarci gube razum kad su u igri seksualni podražaji - muškarci su spremni platiti više i manje inzistiraju na brzini uz određenu dozu erotike.

>>Što muškarci i žene ispisuju u javnim WC-ima

29.06.2010. 10:37:14
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Pero
    29.06.2010. 12:54
    Jel to sad znači da ne moram više s curom po dućanima ili???? to niste napisali, jel to loše za zdravlje?? mislim, znam da je..
  2. avatar
    biba
    29.06.2010. 13:18
    mislim da je ok za zdravlje, ali nije dobro za vezu. jadne mi žene s tim hormonima...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh