« Život
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
ZANIMLJIVO

Muškarci i brade - zašto ih puštaju?

Muškarci imaju osjećaj da su pod pritiskom drugih muškaraca i stoga pokušavaju izgledati agresivnije time što su upečatljiviji

I Brad Pitt želi biti frajer :)
I Brad Pitt želi biti frajer :) (Arhiva)
Više o

muškarci

,

brada

,

puštanje brade

,

isticanje

Znanstvenici vjeruju da su riješili jednu od velikih zagonetki današnjice - zašto mnogi muškarci puštaju bradu.

Odgovor, prema znanstvenicima sveučilišta Zapadne Australije, leži u tome da muškarci imaju osjećaj da su pod pritiskom drugih muškaraca i stoga pokušavaju izgledati agresivnije time što su upečatljiviji.

Znanstvenici su proučavali teze da u velikim zajednicama muški primati razvijaju živopisna obilježja koja mogu pojačati njihovu seksualnu privlačnost ženkama i time ih staviti u bolju poziciju u odnosu na druge mužjake. To uključuje istaknute obraze, produžene noseve, izraženije gornje usne kod majmuna i brade kod čovjeka.

Tim je proučavao 154 vrsta primata i otkrio još istaknutih obilježja kod muških pripadnika vrsta kod kojih su društveni i fizički sukobi uobičajeni, a mogućnost razlikovanja pojedinaca ograničena.

Što je zajednica postajala napučenija mužjacima rasla je kompeticija i obilježja su postajala upečatljivija, utvrdili su znanstvenici.

Moderni muškarci moraju se isticati

Moderni muškarac ne samo da se mora natjecati sa stotinama drugih muškaraca u stvarnom svijetu nego se mora i isticati među tisućama potencijalnih suparnika u virtualnom svijetu pa glatko izbrijani muškarci mogu odbijati žene koje privlače naizgled moćni muškarci, kažu znanstvenici.

"Kad živite u manjim skupinama u kojima se svi poznaju nema potrebe naglašavati kvalitetu i kompetitivnost kroz ukrase", kaže voditelj istraživanja Cyril Grueter.

"U velikim skupinama u kojima su pojedinci okruženi nepoznatim osobama trebamo brzo i pouzdano sredstvo da procijenimo nečiju snagu i kvalitetu i na to mjesto 'uskaču' živopisni ukrasi. U slučaju ljudi to može uključiti i fenotipske dodatke poput ukrasa na tijelu, nakita i prestižnih simbola".

Znanstvenici ističu da su primjerice brkovi i brada bili popularni među britanskim muškarcima u razdoblju od 1842.-1971. jer je bilo manje raspoloživih žena za udaju i brade su smatrane atraktivnijima.Također, tijekom 19. stoljeća promijenio se stav prema brkovima i bradi britanskih vojnika pod utjecajem dalekoistočnih kultura u kojima su zalisci, brkovi i brade bili znak moći i mudrosti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Evolution and Human Behaviour.

25.11.2015. 11:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh