« Život
objavljeno prije 13 godina
ZAJEDNO SMO JAČI

Muškarci bi trebali u mirovinu poslije žena

Muškarci tvrde da im se zdravlje pogoršava kad odu u mirovinu prije supruga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

mirovina

,

muškarci žene

Oženjeni muškarci ne bi trebali ići u mirovinu prije vlastitih supruga jer u suprotnom ne bi bilo nikoga kod kuće tko bi se brinuo za njih, stoji u zaključku studije provedeno pri Sveučilištu Missouri. Većina supruga odnosno žena tvrdi da se njihovo zdravlje poboljšava nekoliko godina nakon odlaska u mirovinu; muškarci pak tvrde da njihovo tjelesno stanje slabi što su dulje bez posla, barem dok im se supruge ne pridruže u mirovini.

Pozitivne promjene u muškarčevom stavu do kojih dolazi kad ode u mirovinu, i koje su jasno opisane u anketi o percepciji vlastitog zdravlja umirovljenih bračnih partnera u sklopu studije, izravan su rezultat činjenice da pored sebe ima kvalitetnu ženu koja se brine za njega, piše The Telegraph citirajući stručnjake sa spomenutog sveučilišta. Kad nema žene kod kuće, nema ni pozitivnih promjena.

Iako muškarci vjeruju da im zdravlje slabi, studija je dokazala da su oni manje izloženi problemima sa srcem nakon odlaska u mirovinu dok kod žena nema nikakve promjene bile one u mirovini ili ne. Istraživači su svoja saznanja predstavili na godišnjem skupu Gerontološkog društva iz SAD-a. Oni tvrde da je potrebno pripremiti se za promjenu životnog stila i promjenu zdravlja koje odlazak u mirovinu podrazumijeva jer će tako bračni parovi poboljšati svoje umirovljeničke dane i kvalitetu života. Profesorica Angela Curl savjetuje da bi muškarci trebali raditi nešto na pola radnog vremena ili honorarno kad postanu umirovljenici jer će im taj prijelaz iz jednog načina življenja u drugi biti lakši. Ona dodaje da je muškarcima bolje da dulje rade čak i kad odu službeno u mirovinu. „Raditi samo nekoliko sati svakog tjedna ima veliku korist u smisli poboljšanja i očuvanja zdravlja", zaključuje na kraju Curl.

23.06.2011. 10:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh