« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

MUP o mjerama poduzetim zbog nestanka Australke

Postupano je po zadanom protokolu

U Dubrovniku se lijepe plakati s informacijama o nestaloj djevojci, a ponuđena je i nagrada od 20.000 eura
U Dubrovniku se lijepe plakati s informacijama o nestaloj djevojci, a ponuđena je i nagrada od 20.000 eura (Branimir Kvartuc/CROPIX)
Više o

MUP

,

Dubrovnik

,

nestanak

,

Britt Lapthorne

U povodu nestanka 21-godišnje Australke, čiji je nestanak prijavljen 19. rujna u policijskoj postaji u Dubrovniku, zbog velikog interesa medija i javnosti za taj slučaj, hrvatski MUP izvijestio je danas da su od prijave nestanka pa do danas poduzete propisane mjere traganja za nestalom osobom koje, na žalost, do sad nisu dale rezultate.

Prijava nestanka australske državljanke podnesena je 36 sati nakon što je posljednji put viđena u disco klubu na području Dubrovnika. Prijavu je podnio vlasnik objekta u kojem je bila smještena, a u vrijeme podnošenje prijave sve osobe s kojima je ljetovala već su napustile područje Republike Hrvatske.

Sukladno Protokolu o postupanju u slučaju prijave nestanka osobe za nestalom australskom državljankom raspisana je objava s podacima o nestaloj osobi i mjerama koje je potrebno poduzeti u slučaju njezina pronalaska na području Republike Hrvatske.

O nestanku i potrebnim mjerama traganja raspisom su obaviještene najprije sve policijske postaje na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, a potom i na području cijele Hrvatske, nakon čega su o nestanku obaviještene i policije susjednih država Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Na kraju, o nestanku je putem medija obaviještena i javnost.

Radi pretrage terena angažirana je i Gorska služba spašavanja te helikopter.

U kriminalističkom dijelu provođenja mjera traganja obavljen je veći broj obavijesnih razgovora, među njima i s vlasnikom hotela koji je prijavio nestanak, osobljem hotela te osobljem disco kluba u kojem je nestala osoba posljednji put viđena.

Također, obavljeni su i razgovori s vozačima javnog prijevoza, taksistima i djelatnicima čistoće, koji su radili tijekom noći 17. i 18. rujna kad je nestala osoba zadnji put viđena.

U tijeku je prikupljanje snimki video nadzora s nadzornih kamera onih prostora i objekata za koje se pretpostavlja da su mogle snimiti kretanje nestale osobe.

U povodu ovog slučaja ostvarena je i intenzivna međunarodna suradnja, prije svega putem interpola, radi obavljanja obavijesnih razgovora s osobama koje su bile u društvu s nestalom australskom državljankom, a koje su Republiku Hrvatsku napustile prije prijave njezinog nestanka.

Osim toga ostvaruje se i suradnja s australskom policijom, u smislu prikupljanja podataka o nestaloj osobi.

S obzirom na međunarodni karakter sveukupnih mjera koje se poduzimaju, svim aktivnostima koordiniraju službenici Ravnateljstva policije. (HINA)

30.09.2008. 19:07:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh