« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
IMA SE

MUP naručio brodove za nadzor granice vrijedne 105 milijuna kuna

VIDEO - Ministar Karamarko kaže da će se brodovi koristiti u skladu sa zahtjevima EU, ali ne zna zašto novac nije izvučen iz europskih fondova

mup brodovi
mup brodovi (Ranko Šuvar/Cropix/Infopunkt)
Više o

MUP

,

granice

,

brodovi

,

Tomislav Karamarko

,

Montmontaža Greben

,

Mladen Žanetić

,

remake

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i predstavnik Zajednice ponuditelja hrvatskih brodara Mladen Žanetić, potpisali su danas ugovor o izgradnji 29 policijskih brodova, vrijedan 105 milijuna kuna. Pri izgovaranju cifre ministar, pak, nije znao radi li se o milijunima kuna ili eura, pa mu je netko sa strane prišapnuo kako je riječ ''samo'' o kunama.

Karamarko je naglasio da će se brodovi i čamci koristiti u skladu sa zahtjevima Europske unije i schengenskim akcijskim planom čuvanja europske granice. Plovila će biti isporučena do kraja 2011.

"Granice Europske unije želimo učiniti što sigurnijima, a u tome ćemo uspjeti zahvaljujući ovim brodovima", ustvrdio je Karamarko.

Na pitanje novinara zašto novac za izgradnju brodova nije izvučen iz europskih fondova, ministar je rekao da to ovoga puta nisu uspjeli, ali da će na taj način pokušati financirati nove projekte.

Karamarko je pohvalio kvalitetu plovila zajednice ponuditelja, u kojoj je šest domaćih tvrtki. Izrazio je zadovoljstvo što će novac iz državnog proračuna u konačnici biti vraćen onima koji u Hrvatskoj plaćaju porez.

"Ovim ugovorom dokazali smo da je mala brodogradnja u Hrvatskoj još uvijek živa te da ugovore možemo realizirati u predviđenim rokovima", kazao je predstavnik Zajednice ponuditelja direktor brodogradilišta Montmontaža - Greben iz Vela Luke.

U razgovoru za Infopunkt.tv Žanetić je izjavio da zajednica ponuditelja sudjeluje u natječajima za izgradnju policijskih i vojnih plovila u Albaniji, Alžiru, Rusiji i Austriji, ali da je teško dobiti posao. Kaže i da je pomoć gospodarske diplomacije nedovoljna. (Infopunkt/metro-portal)

31.08.2010. 14:30:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh