« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
JOŠ U LIPNJU

Sud u BiH Ognjenu Šimiću prepolovio kaznu

Liječnik Ognjen Šimić dobio je pet godina zatvora, ali presuda je smanjena na samo dvije i pol godine, uz pet godina zabrane liječničke prakse

ognjen šimić bih
ognjen šimić bih (Željko Šop/Cropix )
Više o

mito

,

Ognjen Šimić

,

Sud BiH

,

Nick Clegg

,

Theresa May

Županijski sud u Sarajevu smanjio je liječniku Ognjenu Šimiću presudu od pet godina zatvora zbog primanja mita na samo dvije i pol godine, potvrdio je Hini u utorak dužnosnik tog suda.

"Sud je 23. lipnja donio presudu kojom je Ognjenu Šimiću određena kazna od dvije i pol godine zatvora te je potvrđena mjera zabrane obavljanja liječničke prakse u razdoblju od pet godina nakon izdržane kazne", izjavio je tajnik sarajevskog županijskog suda Slobodan Nikolić.

Istaknuvši kako je rječ o nepravomoćnoj presudi, Nikolić je objasnio kako ne može komentirati zbog čega je kazna, koja je Šimiću izrečena u Hrvatskoj, u Sarajevu smanjena za polovicu. "Presuda će postati javni dokument kada postane pravomoćna", kazao je Nikolić Hini.

>> Osuđeni kardiolog Šimić radi kao nastavnik u Sarajevu

Potvrdio je, međutim, kako se Šimićev odvjetnik Nikica Gržić žalio na tu presudu Županijskog suda u Sarajevu i to kako na njezin osuđujući dio, tako i na visinu izrečene kazne. "Taj je predmet sada na odlučivanju na Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine", kazao je Nikolić.

Ognjenu Šimiću suđeno je u BiH na temelju sporazuma o izvršenju kazne što su ga početkom godine potpisali ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak i tadašnji ministar pravosuđa Hrvatske Ivan Šimonović. Sporazumom je predviđeno da osobe osuđene u jednoj od dvije države ne mogu izbjeći služenje zatvorskih kazni u slučaju bijega.

Ognjen Šimić u BiH je pobjegao uoči izricanja presude od devet godina zatvora na Županijskom sudu u Rijeci, a nešto više od godinu dana poslije, u rujnu 2009., Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na pet godina zatvora. Kako Šimić od bijega u BiH boravi u Sarajevu, sud u tom gradu postao je mjesno nadležan za njegov predmet. Kada Vrhovni sud Federacije BiH donese presudu, ona će postati pravomoćna. (hina/metro-portal)

31.08.2010. 13:49:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh