« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PREMAŠENE PROGNOZE

Osijek: Izmjerena najveća koncentracija ambrozije ikad

Proteklog vikenda je izmjereno čak 1.610 zrnaca peludi ambrozije po četvornome metru, a tolerentna količina je samo 30 zrnaca

ambrozija Osijek
ambrozija Osijek (Wikipedia)
Više o

alergije

,

pelud

,

ambrozija

,

Groove Armada

Na osječkom je području proteklog vikenda, posebice u petak, izmjerena najveća koncentracija peludi ambrozije do sada, čak 1.610 zrnaca peludi tog alergenog korova po četvornome metru, dok je tolerantna koncentracija samo 30 zrnaca.

Prema podacima Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije to je najveća koncentracija ambrozije ikada izmjerena. Do sada je najveća koncentracija peludi ambrozije izmjerena 2006. godine iznosila je 983 zrnca po četvornome metru.

Prema riječima stručne suradnice u tom Zavodu, Magdalene Sikore, premda se očekivala velika količina ambrozije krajem kolovoza zbog vremenskih prilika, jako sunce i vjetar "sve prognoze su premašene". Na svu sreću "za sve one koji pate od ovoga opasnoga alergena, subotnja kiša je znatno smanjila broj zrnaca peludi ambrozije, pa je tako danas izmjereno stotinjak zrnaca peludu po četvornome metru". Tolerantna količina je 30 zrnaca "što znači da su u svakom slučaju znatno premašene tolerantne količine peludi ambrozije" istaknula je. Dodala je kako je najdjelotvorniji način uništavanja ambrozije čupanje stabljika i to prije cvjetanja, negdje do kraja mjeseca srpnja, ali i prije.

Na području Osijeka, prema podacima osječkog Kliničkog bolničkog centra, evidentirano je 640 djece i odraslih oboljelih od alergijskih bolesti, od kojih je najveći broj oboljelih od peludi ambrozije. Posebno zabrinjava što se simptomi i tijek bolesti odnose na bronhijalne smetnje, crvenilo očiju i bolovima u tijelu. Posljednjih dana velik se broj građana, među kojima najviše mladih osoba i djece, i do 30-tak dnevno javljalo u osječku Hitnu pomoć najviše zbog bronhijalnih problema. Pretpostavlja se da je broj oboljelih od opasnog ambrozijskog alergena i daleko veći, jer se mnogi građani ne javljaju liječnicima, već sami uzimaju razne "terapije", ističu u osječkoj bolnici.

Područje istočne Hrvatske, posebice okolica Osijeka, evidentirano je kao područje s najvećom koncentracijom ambrozije u ovom dijelu Europe, istaknula je Magdalena Sikora. (hina/metro-portal)

31.08.2010. 14:47:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh