« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina
COOLER

Mrsić prijeti radnom obavezom potencijalnim štrajkašima

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potvrdio je mogućnost nametanja radne obveze učiteljima i nastavnicima 5. lipnja radi provedbe državne mature

Mrsić nema namjeru popustiti
Mrsić nema namjeru popustiti (Arhiva)
Više o

sindikati

,

generalni štrajk

,

Mirando Mrsić

,

5. lipnja

Mirando Mrsić pokazao je zube sindikalcima koji su najavili štrajk za 5. lipnja najavivši da bi mogao uvesti radnu obavezu učiteljima i nastavnicima kako bi se održali ispiti za državnu maturu.

'Što se tiče radne obaveze, to je jedna od mogućnosti', izjavio je Mrsić gostujući sinoć u dnevniku Nove TV u odgovoru na novinarsko pitanje hoće li učiteljima i nastavnicima, u slučaju da se vlada i sindikati ne uspiju dogovoriti, biti nametnuta radna obaveza radi provedbe državne mature iduće srijede, za kada su sindikati javnih i državnih službi najavili štrajk.

'Oko provedbe mature dogovorit ćemo se sa sindikatima, a kad govorimo o radnoj obvezi, to je jedna od opcija ali to je krajnja opcija i mislim da se možemo dogovoriti', kazao je ministar, napomenuvši kako misli da tu 'moramo biti svi razumni'. Vjeruje kako do štrajka neće doći i 'da ćemo se dogovoriti, sjesti i postići sporazum'.

Ministar je ponovio ranije izrečene argumente vezane uz štrajk koji su danas sindikati javnih i državnih službi najavili za 5. lipnja, istaknuvši kako bi Vlada, kad bi udovoljila sindikatima u njihovim zahtjevima, morala otpustiti 17 tisuća radnika u javnim i državnim službama.

Ponovno je pozvao sindikate na pregovore, te ustvrdio da Hrvatska, u slučaju da se štrajk održi, neće biti blokirana, budući da se dio sindikata nije pridružio štrajku. 'Ako i bude štrajka, postoje poslovi koji se moraju obavljati i vlada će se dogovoriti sa sindikatima koji poslovi trebaju biti obavljeni u vrijeme štrajka', kazao je Mrsić, te ponovio kako se ipak nada da će sporazum biti postignut.

29.05.2013. 08:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh