Metro-portal.hr

objavljeno 29.05.2013. 08:07:00
COOLER

Mrsić prijeti radnom obavezom potencijalnim štrajkašima

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potvrdio je mogućnost nametanja radne obveze učiteljima i nastavnicima 5. lipnja radi provedbe državne mature

Mrsić nema namjeru popustiti
Mrsić nema namjeru popustiti (Arhiva)

Mirando Mrsić pokazao je zube sindikalcima koji su najavili štrajk za 5. lipnja najavivši da bi mogao uvesti radnu obavezu učiteljima i nastavnicima kako bi se održali ispiti za državnu maturu.

'Što se tiče radne obaveze, to je jedna od mogućnosti', izjavio je Mrsić gostujući sinoć u dnevniku Nove TV u odgovoru na novinarsko pitanje hoće li učiteljima i nastavnicima, u slučaju da se vlada i sindikati ne uspiju dogovoriti, biti nametnuta radna obaveza radi provedbe državne mature iduće srijede, za kada su sindikati javnih i državnih službi najavili štrajk.

'Oko provedbe mature dogovorit ćemo se sa sindikatima, a kad govorimo o radnoj obvezi, to je jedna od opcija ali to je krajnja opcija i mislim da se možemo dogovoriti', kazao je ministar, napomenuvši kako misli da tu 'moramo biti svi razumni'. Vjeruje kako do štrajka neće doći i 'da ćemo se dogovoriti, sjesti i postići sporazum'.

Ministar je ponovio ranije izrečene argumente vezane uz štrajk koji su danas sindikati javnih i državnih službi najavili za 5. lipnja, istaknuvši kako bi Vlada, kad bi udovoljila sindikatima u njihovim zahtjevima, morala otpustiti 17 tisuća radnika u javnim i državnim službama.

Ponovno je pozvao sindikate na pregovore, te ustvrdio da Hrvatska, u slučaju da se štrajk održi, neće biti blokirana, budući da se dio sindikata nije pridružio štrajku. 'Ako i bude štrajka, postoje poslovi koji se moraju obavljati i vlada će se dogovoriti sa sindikatima koji poslovi trebaju biti obavljeni u vrijeme štrajka', kazao je Mrsić, te ponovio kako se ipak nada da će sporazum biti postignut.

29.05.2013. 08:07:00
http://metro-portal.hr/mrsic-prijeti-radnom-obavezom-potencijalnim-strajkasima/78405/