« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
POGUBNA VITKOST

Mršavost riskantnija od pretilosti nakon operacije

Američko istraživanje pokazalo je da mršavije osobe imaju 40 posto veće izglede da umru u prvom mjesecu nakon operativnog zahvata od pretilih osoba

Fotografija vijesti
Više o

pretilost

,

rizik

,

smrt

,

operacija

,

mršavost

Mršavije osobe imaju 40 posto veće izglede da umru u prvom mjesecu nakon operativnog zahvata od pretilih osoba, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u časopisu Archives of Surgery, javlja Hina.

Rezultati upućuju na zaključak da indeks tjelesne mase BMI može biti koristan u procjenjivanju rizika tijekom oporavka od operativnih zahvata, navodi znanstveni tim koji je vodio istraživanje.

"Pacijenti s nižim BMI izloženi su većem riziku od smrti 30 dana nakon operacije", kazao je George Stukenborg sa Sveučilišta u Virginiji u Charlottesvilleu koji je radio na istraživanju. Dodao je kako su ranija istraživanja koja su se bavila utjecajem indeksa tjelesne mase davala nejasne rezultate.

Istraživači su obradili podatke gotovo 190 tisuća operiranih pacijenata koji su bili podvrgnuti različitim operativnim zahvatima u 183 bolnice tijekom 2005. i 2006. godine. Od toga broja u prvih mjesec dana nakon zahvata preminulo je 2,245 osoba odnosno 1,7 posto.

Istraživanje je pokazalo da je smrtnost u kategoriji najmršavijih osoba (onih s BMI ispod 23,1) bila 40 posto veća u odnosu na bolesnike čiji je BMI bio nešto iznad gornje granice normalne tjelesne težine (BMI 26,3 do 29.7).

Stukenborg je kazao kako razlog tomu nije jasan, ali je napomenuo kako istraživanje može pomoći kirurzima u planiranju zahvata.

25.11.2011. 13:25:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh