« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina
SAVJETI

Mršavljenje bez dijete - što je sve potrebno

Za dugoročne rezultate zaboravite na ideju dijete i bacite se na stvari koje su potrebne kako biste skinuli kilograme i zadržali dostignutu težinu

Bez vježbanja neće ići
Bez vježbanja neće ići (Shutterstock)
Više o

dijeta

,

mršavljenje

,

mršavljenje bez dijete

Mršavljenje bez dijete uvjerljivo je najkvalitetnije rješenje za gubitak viška kilograma, jer ako primjerice tijelo podvrgavate rigoroznim dijetama, radite sami sebi dva problema - stalno ste pod stresom i usporavate metabolizam.

Znači, za dugoročne rezultate zaboravite na ideju dijete i bacite se na stvari koje su potrebne kako biste skinuli kilograme i zadržali dostignutu težinu. 

 

Hrana - neka se vaša prehrana temelji na povrću  - svježem, lokalnom i sezonskom. Bilo bi najbolje kada bi imali svoje povrće ili od nekoga koga znate. Povrće je hranjivo, niskokalorično (osim onog bogatog škorobom kao što je krumpir) i puno vlakana. Preporuča se jesti ga sirovo ili pak pirjati, kratko kuhati i pariti.

Salate začinite maslinovim ili bučinim uljem kako bi tijelo dobilo hranjive tvari koje su topive samo u masnoćama. 

Uz povrće jedite meso, jaja, ribu - namirnice koje sadržavaju proteine nužne za izgradnju mišića i općenito za organizam.

Nemojte izbaciti ugljikohidrate jer nam oni osiguravaju energiju. Birajte dobre ugljikohidrate koji se nalaze u cjelovitim žitaricaiam, integralnoj riži i tjestenini.

Večeru jedite barem dva sata prije spavanja.

Metabolizam - s godinama i nezdravim životnim navikama, metabolizam se usporava, ali postoje načini kako ga ubrzati:

- idite spavati i budite se u isto vrijeme, jer tijelo voli red
- jedite pet manjih obroka dnevno
- jedite gorko povrće i začine poput kurkume, đumbira, cimeta te začinsko bilje
- u jela dodajte malo ljutoga jer ljuti začini potiču probavu i jačaju imunitet
- natjerajte se na vježbanje nakon buđenja. Odvojite 15-ak minuta da probudite tijelo. Napravite vježbe istezanja ili nekoliko pozdrava suncu i plenk. To je samo naš prijedlog. Vi možete raditi bilo koje vježbe koje vam odgovaraju. Važno je da vježbate.
- nakon toga popijte čašu mlake limunade, zelenog ili žutog čaja, a može i kave jer i ona ubrzava metabolizam. 
- pijte dovoljno vode kroz dan

Tjelovježba - može se pisati o vježbanju, zdravom načinu života i mršavljenju do beskraja, no stvar je vrlo jednostavna i svodi se na matematiku. Ono što u sebe unesemo moramo potrošiti ili će se pretvoriti u kilograme na vagi. Stoga, prestanite čitati i utvrđivati teoriju, nego obujte tenisice i izađite iz stana. Također pametno birajte obroke. Rezlutati će se pokazati vrlo brzo. Dakle, trebate raditi sljedeće:

- nemojte komplicirati i raditi velike planove, nego već danas s posle otpješačite kući, birajte stepenice umjesto dizala, produžite korak, osvijestite si svoje tijelo koje je provelo pola dana sjedeći. Priuštite mu razgibavanje i zdravi napor. 

- pronađite u danu vremena za sebe i uputite se u žustru šetnju ili trčanje. Ako vam se to ne da, upišite se u neku fitness grupu. Nije važno što vježbate, važno je početi.

Trikovi

- kako bi doskočili napastima kroz dan, uvijek sa sobom imajte orašaste plodove, pokoju voćku ili pak grožđice i datulje. Umirit će glad i utažiti želju za slatkim.  

- možete i napraviti plan obroka za tjedan dana i otići u nabavku kako bi vam sve namirnice bile pri ruci. Ako ste cijeli dan na poslu, priuštite si barem večeru kod kuće i sebi i svojima skuhajte zdravu večeru. Večera s niskim glikemijskim indeksom učinkoviti regulira razinu šećera u krvi idući dan.

- razmišljate dan unaprijed o obrocima kako ne biste pali u zamku i opasno gladni navalili na hamburger ili opustošili pekarnicu.

- vodite dnevnik o tome što jedete i koliko vježbate.

Eto, sve je tu, bacite se na posao

18.05.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh