« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine
WWF

Možemo li očuvati ribarstvo

Unaprjeđenje sljedivosti proizvoda iz ribarstva važno za budućnost ribarstva i zdravlje mora

Hoćemo li uništiti i ribe?
Hoćemo li uništiti i ribe? (Arhiva)
Više o

ribarstvo

,

sljedivost

Na događaju koji su jučer organizirali WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode i Zaklada za ekološku pravdu (Environmental Justice Foundation), dionici međunarodnih lanaca opskrbe proizvodima iz ribarstva su razgovarali o najboljim praksama i preporukama za osiguravanje sljedivosti proizvoda iz ribarstva koji ulaze u Europsku Uniju (EU).

Europska unija ima najveće tržište proizvoda iz ribarstva uvozeći više od 60% konzumiranih proizvoda. Velik dio toga dolazi iz zemalja u razvoju, od kojih je za neke dobro poznato da se bore s problemima ilegalnog ribolova i prelova, a neke se već danas suočavaju sa štetnim učincima zagrijavanja oceana.

Kako bi se spriječilo da proizvodi iz ilegalnih izvora dospiju na europsko i ostala tržišta, nužno je osigurati da se proizvodi iz neodrživih izvora ne prikrivaju i ne miješaju s onim održivim te na taj način završavaju u lancu opskrbe.

Na globalnoj razini, proizvodi iz ribarstva pružaju sredstva za život čak 800 milijuna ljudi. Međutim, četvrtina svjetskog ulova ribe je nezakonita i održava crno tržište koje šteti ljudima i morskom okolišu.

„Sljedivost je trenutno uistinu važna tema u središtu ribarstvene politike EU-a, ali nemamo podatke koji su nam potrebni da bismo osigurali sljedivost i transparentnost u cijelom lancu opskrbe. To moramo riješiti. Europska komisija predlaže da se podaci u ribarskom sektoru u potpunosti digitaliziraju, kao i da se proizvodi prate od mjesta ulova do mjesta prodaje", rekla je Francesca Arena, voditeljica Odjela ribarske kontrole i inspekcije u Glavnoj upravi za pomorstvo i ribarstvo Europske komisije (DG MARE)

„Transparentnost mora biti integrirana u poslovne modele. Budućnost poslovanja treba osigurati brigu o prirodi i ljudima, a tek onda misliti na profit. Ne postoji druga opcija za one koji žele opstati na tržištu u narednim desetljećima, a temelj svega je transparentnost", rekao je Julius Palm, odgovoran za održivost i inovacije u tvrtci Followfish sa sjedištem u Njemačkoj, a čiji su proizvodi u potpunosti sljedivi.

„Tvrtke i donositelji odluka moraju hitno uspostaviti učinkovite digitalne sustave sljedivosti koji obuhvaćaju čitav opskrbni lanac - od ulova, preko iskrcavanja ulova i prerade pa sve do prodaje. Budućnost ribarstva i zdravlje naših mora ovisi o tome", rekla je Katrin Vilhelm Poulsen, viša službenica za politiku proizvoda iz ribarstva u WWF-ovom uredu za europske politike.

EU trenutno preispituje svoja pravila o sljedivosti proizvoda iz ribarstva kao dio revizije svog sustava kontrole ribarstva. Ranije ovog mjeseca je Europski parlament izrazio svoje stajalište koje poziva na obavezni digitalni i usklađeni sustav kojim bi proizvodi iz ribarstva na europskom tržištu bili u potpunosti sljedivi. WWF i EJF pozivaju sve države članice EU-a da kroz svoje političke pozicije podrže prijedlog o digitalnom sustavu sljedivosti koji se očekuje 31. svibnja.

25.03.2021. 10:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.03.2021. 11:27
    mozemo ako ne budemo slusali uniju
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh