« Život
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
PIJANSTVO

Možemo li doista biti toliko pijani da ne znamo za sebe?

Alkohol ne ubija moždane stanice, kako se do sada mislilo, već remeti rad neurona zaslužnih za pamćenje, istovremeno nam omogućavajući da mrtvi pijani plešemo, diskutiramo ili vozimo auto

Fotografija vijesti
Više o

alkohol

,

pijanstvo

,

opijanje

Ukoliko vaša najbolja prijateljica zaviri u jedno dno čašice nekog žestokog alkoholnog pića previše te završi bez odjeće na stolu, samo kako bi ujutro tvrdila da se ničega ne sjeća, ne krivite alkohol. Krivci su receptori u mozgu.

Neurolozi sa Medicinskog fakulteta u St. Louisu pronašli su stanice u mozgu odgovorne za omogućavanje iznimno pijanim ljudima da izvode komplekse stvari poput plesanja, debatiranja te čak i vožnje kući, bez da se ičega ujutro sjećaju.

Studija objavljena u časopisu Neuroscience dokazuje kako je dosadašnja teorija o tome da alkohol ubija moždane stanice i da zbog toga izaziva privremenu amneziju pogrešna. Znanstvenici sada znaju kako alkohol ometa funkcioniranje receptora u mozgu koji proizvode steroide, što tjera neurone zaslužne za pamćenje da ne rade kako bi trebali.

„Ako popijete određenu količinu alkohola, vrlo je vjerojatno da ćete raditi stvari kojih se nećete sutradan sjećati", rekao je autor studije dr. Zorumski.

„Vodit ćete razgovore koji se nećete sjećati sa ljudima koje ne poznate, što vas nažalost može dovesti u neke neugodne ili opasne situacije. Na kraju krajeva, ukoliko se nešto i dogodi, nećete biti u stanju to ispričati policiji zbog činjenice da ste bili prepijani", tvrdi profesor.

Neuroznanstvenici su dobili odgovor na ovaj alkoholni misterij dok su proučavali mozak miševa, kako bi razumjeli zašto određene bolesti, poput Alzheimera, utječu na pamćenje u ljudi. Kad je mozak štakora bio izložen velikim količinama alkohola, to je uzrokovalo znatan gubitak pamćenja.

Isto tako, stres i određene vrste droge također utječu na pamćenje. Kombiniranje alkohola i nekih lijekova za smirenje može imati još snažniji učinak nego sam alkohol.

Stoga, ukoliko želite izbjeći brojne potencijalno neugodne ili opasne situacije, pripazite što i koliko pijete.

17.07.2011. 13:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh