« Svijet
objavljeno prije 12 godina
A380

Motor Rolls Roycea se zapalio zbog curenja ulja

Flota Airbusa A380 australske zrakoplovne tvrtke Qantas ostat će prizemljena još najmanje 48 sati

Quantas
Quantas (Getty Images)
Više o

Rolls-Royce

,

Airbus A 380

,

Quantas

Europska agencija za zrakoplovnu sigurnost (EASA) izvijestila je u četvrtak kako je najvjerojatniji uzrok kvara na motoru Qantasova zrakoplova A380, koji je prošli tjedan prisilno sletio u Singapuru, vatra koja je izbila zbog istjecanja ulja te je izdana odredba o obveznoj provedbi niza provjera i inspekcija na svim sličnim zrakoplovima koji koriste Rolls Royceove motore tipa Trent 900.

Australska zrakoplovna tvrtka Qantas u četvrtak je priopćila da očekuje kako će njezina flota Airbusa A380 ostati prizemljena još najmanje 48 sati kako bi se nastavila istraga o prošlotjednom kvaru na motoru, koji je rezultirao dramatičnim izvanrednim slijetanjem zrakoplova u Singapuru.

Singapore Airlines, koji također posjeduje zrakoplove A380 s Rolls Royceovim motorima tipa Trent 900, izvijestio je kako će na nekim letovima možda biti potrebno zamijeniti neke zrakoplove A380 manjima kako bi se ispunio naputak o provjerama i inspekcijama motora.

Iz tvrtke Rolls Royce su istaknuli da je riječ o prvome takvom kvaru na nekom od njezinih motora za civilnu uporabu od 1994. "Radimo u uskoj suradnji s Airbusom, našim klijentima i vlastima, i kao i uvijek sigurnost ostaje naš najveći prioritet", kaže se u izjavi.

Dionice Rolls Roycea na londonskoj burzi od prošlog su tjedna pale za oko 10 posto.(hina/metro-portal)

11.11.2010. 10:40:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh