« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
A380

Motor Rolls Roycea se zapalio zbog curenja ulja

Flota Airbusa A380 australske zrakoplovne tvrtke Qantas ostat će prizemljena još najmanje 48 sati

Quantas
Quantas (Getty Images)
Više o

Rolls-Royce

,

Airbus A 380

,

Quantas

Europska agencija za zrakoplovnu sigurnost (EASA) izvijestila je u četvrtak kako je najvjerojatniji uzrok kvara na motoru Qantasova zrakoplova A380, koji je prošli tjedan prisilno sletio u Singapuru, vatra koja je izbila zbog istjecanja ulja te je izdana odredba o obveznoj provedbi niza provjera i inspekcija na svim sličnim zrakoplovima koji koriste Rolls Royceove motore tipa Trent 900.

Australska zrakoplovna tvrtka Qantas u četvrtak je priopćila da očekuje kako će njezina flota Airbusa A380 ostati prizemljena još najmanje 48 sati kako bi se nastavila istraga o prošlotjednom kvaru na motoru, koji je rezultirao dramatičnim izvanrednim slijetanjem zrakoplova u Singapuru.

Singapore Airlines, koji također posjeduje zrakoplove A380 s Rolls Royceovim motorima tipa Trent 900, izvijestio je kako će na nekim letovima možda biti potrebno zamijeniti neke zrakoplove A380 manjima kako bi se ispunio naputak o provjerama i inspekcijama motora.

Iz tvrtke Rolls Royce su istaknuli da je riječ o prvome takvom kvaru na nekom od njezinih motora za civilnu uporabu od 1994. "Radimo u uskoj suradnji s Airbusom, našim klijentima i vlastima, i kao i uvijek sigurnost ostaje naš najveći prioritet", kaže se u izjavi.

Dionice Rolls Roycea na londonskoj burzi od prošlog su tjedna pale za oko 10 posto.(hina/metro-portal)

11.11.2010. 10:40:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh