« Kultura
objavljeno prije 16 dana i 12 sati
OSVRT

Motivi prirode u opusu Vlade Tuđe

Putujući i izlažući po mnogim svjetskim galerijama i muzejima Tuđa se susretao s raznolikim i svakako vrlo specifičnim karakteristikama krajobraza u kojem je trenutno boravio

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Vlado Tuđa, istaknuti je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar iznimnog nadahnuća, kreator impozantnog djela s nizom ciklusa u ulju i akrilu na platnu i kartonu velikog formata, čest i uspješan izlagač na brojnim zapaženim izložbama diljem svijeta, aktivni slikar preko 60 godina, mnoga djela nalaze mu se u brojnim muzejskim i privatnim kolekcijama na više kontinenata.

Tuđa se susretao s brojnim i izazovnim motivima koje je uspješno ugrađivao u svoj osebujni opus, od likova i figura, simbola i figurativnim i nefigurativnim do krajobraza, stvarajući kompleksno djelo, kao odgovor na svijet koji ga okružuje, na ljude oko njega.

Putujući i izlažući po mnogim svjetskim galerijama i muzejima Tuđa se susretao s raznolikim i svakako vrlo specifičnim karakteristikama krajobraza u kojem je trenutno boravio.

Mnoštvo uspomena s njegovim davnih ili nedavnih putovanja ostalo je zabilježeno u nizu ciklusa, kao sjećanja na proteklo vrijeme, u kojima se osobito ističe simbolika, primjerice, usamljenog uspravnog drva bogate i privlačne krošnje, čudesno raslinje u neobičnom pomalo fantastičnom okruženju, čarobni plodovi na granama, isprepletene krošnje, livade prepune cvijeća ispod čistog plavog neba.

Je li to slikareva zamisao o Arkadiji, nedosanjanom prostoru življenja, nedosegnutom i tajanstvenom?

Senzibilni motivi prirode u opusu Vlade Tuđe zauzimaju značajan prostor, on im se uvijek rado vraćao i u kontaktu s njima pronalazio adekvatne likovne odgovore.

Natura kao stvarnost života, volumen u kojem se obitava, diše i živi, s rijetko prisutnim figurama, većinom idealizirani prostori, tihi i nečujni, odražavaju stav čovjeka i slikara prema svemu, prema vlastitom životu ali i prema drugima, prema svijetu, prema prošlosti ali i prema budućnosti.

Sjajni ciklusi s motivom prirode Vlade Tuđe, strastveno doživljeni i jednako tako naslikani žestokim, impulsivnim kolorom.

Piše: Miroslav Pelikan
13.04.2024. 10:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh