« Kultura
objavljeno prije 2 dana i 4 sata
OSVRT

Motiv nature u opusu Vlade Tuđe

Natura u opusu Vlade Tuđe zauzima posebno i istaknuto mjesto, njezin karakter je izniman i rijedak, prostor svijeta čist i bezgrešan

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Jedan od čestih motiva u opusu suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika slikara Vlade Tuđe, autora sugestivnog i složenog opusa, jest i motiv nature, prirodnog okruženja, ponekada posve sličnog stvarnom izgledu a katkad je riječ o fantastičnim zamislima prostora koji okružuje čovjeka.

Svakako između stvarnog prikaza nature i zamišljenog, izmaštanog, traženog postoji izrazita i čvrsta veza, oba počivaju na jednako snažnom kolorističkom izričaju, strastveno tretiranom motivu, u tvorbi tihog i odmjerenog svijeta današnjice.

Natura Vlade Tuđe je profinjena, nježna, gracilna i fragilna, slikar stvara nesvakidašnje pojavnosti svijeta raznolikog raslinja, od visokog i uspravnog drveća, često zamršeno isprepletenih grana, šiblja i grmova do niskih i bujnih trava, svakovrsnih produkata zemlje i vode.

Priroda Vlade Tuđe prepuna je simbola, skrivenih značenja ( koje tek treba otkriti, rasvijetliti), čudesnih odnosa i poveznica pojedinih boja koje žive najljepoše dane svoijih života, priroda puna ljepote, harmonije i mira.

Je li to arkadijski san jednog slikara?

Svakako, natura u opusu Vlade Tuđe zauzima posebno i istaknuto mjesto, njezin karakter je izniman i rijedak, prostor svijeta čist i bezgrešan.

Piše: Miroslav Pelikan
29.06.2024. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh