« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
KALMETA UPOZORIO

Moramo podijeliti teret krize

Sindikati javnih i državnih službi svjesni su da ove godine moraju podijeliti teret krize, izjavio je ministar mora, prometa i infrastrukture

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Infopunkt.tv)
Više o

sindikati

,

Božidar Kalmeta

,

kriza

Kalmeta je to rekao nakon današnjih razgovora sa sindikalnim čelnicima o Vladinoj najavi da ove godine 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama neće dobiti regres, božićnicu i dar za djecu, čime će država uštedjeti 640 milijuna kuna.

Moj je dojam da su svi svjesni da moramo podijeliti teret krize i sindikati su spremni na to, ali inzistiraju da teret solidarno podnesu i zaposleni u javnim poduzećima i ostali, izjavio je Kalmeta novinarima pred Banskim dvorima.

Kalmeta, koji je vodio današnje razgovore jer je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker otputovao u SAD, kazao je kako su razgovori bili korektni i konstruktivni te izrazio optimizam da će se dogovor postići.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić istaknuo je pak kako danas ništa nije dogovoreno jer Vlada sindikatima nije ponudila nikakav konkretan prijedlog.

I dalje ostajemo pri stajalištu da nećemo pristati na oduzimanje božićnice, regresa i dara za djecu policijskim službenicima i zaposlenima u MUP-u jer smo mi već dali svoj obol u ovoj krizi, rekao je Jagić.

Što se tiče Vladine najave o smanjenju broja zaposlenih u državnom sektoru za pet posto, Jagić kaže kako se to ne odnosi na policajce jer njih ionako nema dovoljno.

Prije predstavnika državnih službi Vlada je jutros pregovarala sa sindikatima javnih službi, a oni su zatražili kompenzaciju za neisplaćene regrese, božićnice i darove za djecu jednog dana kada Hrvatska izađe iz krize.

Također zahtijevaju da istu solidarnost pokažu i zaposleni u javnim poduzećima i privatnom sektoru, te da se ukupna sredstva koja će biti prikupljena od svih zaposlenih stave na poseban račun i utroše na pomoć nezaposlenima i radnicima koji će još izgubiti posao.

Pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi trebali bi biti nastavljeni idućeg tjedna. (hina/metro-portal)

26.04.2010. 16:49:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh