« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
NAPOKON

Moramo moći popraviti svoje uređaje

Testovi trajnosti uređaja pokazali su kako se prvo kvarenje najčešće događa u drugoj ili trećoj godini korištenja, kada proizvodima u EU najčešće ističe jamstvo

Moraju se moći popraviti
Moraju se moći popraviti (Arhiva)
Više o

popravak

,

uređaji

Eurozastupnici su u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom glasova usvojili rezoluciju o pravu potrošača na popravka uređaje po razumnim cijenama.

"Mi želimo da potrošači mogu imati pravo na popravak svojih uređaja (...) oni se moraju moći popravljati po razumnim cijenama i reciklirati", rekla je izvjestiteljica Anna Cavazzini iz kluba Zelenih , ujedno i predsjednica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO).

Po istraživanju Eurobarometra čak 77 posto potrošača u EU-u radije bi popravilo svoje proizvode nego kupilo nove, a velik broj ih vjeruje da su neki uređaji namjerno napravljeni s kratkim rokom trajanja. 

Testovi trajnosti uređaja pokazali su kako se prvo kvarenje najčešće događa u drugoj ili trećoj godini korištenja, kada proizvodima u EU najčešće ističe jamstvo.

Europski parlament je u usvojenoj rezoluciji iznio svoja očekivanja od Zakona o pravu na popravak, koji bi Komisija trebala predložiti u trećem tromjesečju godine.

Zakon bi trebao popravke učiniti isplativima, zajamčiti izdržljivije uređaje koji će se lakše moći popraviti s dijelovima koji se mogu zamjenjivati te obvezati proizvođače da daju bolje informacije potrošačima o mogućnosti popravka uređaja uz duža jamstva na uređaje.

Cavazzini je u raspravi sa zastupnicima istaknula važnost budućeg zakona i za zelenu tranziciju EU-a. 

"Linearno gospodarstvo došlo je do svog kraja i moramo razmišljati u okvirima cirkularnog gospodarstva", rekla je i poručila da "potrošači moraju biti u srcu stvaranja održivog, jedinstvenog tržišta i tranzicijske ekologije".

Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova je kazala da je pravo na popravak ključna zakonodavna inicijativa i najavial da će i Komisija inzistirati da proizvodi moraju biti dizajnirani kako bi se mogli popravljati i što dulje trajati. 

"Te će se inicijative pozabaviti problemima potražnje i potrošnje u okviru održivog gospodarstva", rekla je europska dužnosnica.

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača i izvjestiteljica kluba socijaldemokrata o pravu na popravak, je kazala da građani trebaju znati u trenutku kupnje je li uređaj moguće popraviti te koliko su dostupni rezervni dijelovi.

"Zato tražimo oznaku popravljivosti. Isto tako, tražimo da su upute o dizajnu proizvoda dostupne kako serviserima, tako i građanima. Oni koji nose uređaje na popravak, trebaju dobiti financijske olakšice", kazala je Borzan za Hinu.

Po njezinim riječima, građanima se najviše kvare mobiteli, tableti, printeri i perilice za rublje, što su vrlo skupe stavke za kućni budžet.

Smatra da je ponašanje kupi-iskoristi-baci neodrživo, kako za građane, tako i za okoliš.

08.04.2022. 18:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh