« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
ULAZAK U EU

Monitoring tablice popunjavat ćemo svakih šest mjeseci

Posebnim povećalom pratit će se tri poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Pravda, sloboda i sigurnost

Dokumenti
Dokumenti (Free Digital Photos)
Više o

pregovori s EU

,

Hrvatska EU

,

monitoring

Europska komisija će pratiti ispunjavanje hrvatskih obveza od završetka pregovora do ulaska u članstvo kroz redovita izvješća jedanput godišnje, a za tri poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Pravda, sloboda i sigurnost izvješća će se raditi svakih šest mjeseci, doznaje Hina.

Prema diplomatskom izvoru, koji je imao uvid u nacrte pregovaračkih stajališta koje je Komisija uputila u petak u Vijeće EU-a, Komisija će ove jeseni, točnije 12. listopada objaviti redovito godišnje izvješće o napretku, a u jesen 2012. godine Sveobuhvatno izvješće o monitoringu.

Monitoring će se sastojati od popunjavanja tzv. monitoring tablica, što je Komisija i do sada radila za sva privremeno zatvorena poglavlja te od posjeta stručnih izaslanstava Hrvatskoj, koja će provjeravati određene stvari, tzv. "peer missions".

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele u petak je na novinarsko pitanje kakve su moguće sankcije u slučaju da se pokaže da Hrvatska ne provodi ono što je obećala, nije naveo ništa konkretnije od "pisama upozorenja", ali je izrazio uvjerenje da za tim neće biti potrebe.

Što se tiče poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava, gdje je osobito važan tzv. "track record", to jest dokazi da se reforme provode u praksi i da reformirano pravosuđe daje rezultate te poglavlje 8 - Tržišno natjecanje i 34 - Pravda, sloboda i sigurnost, Komisija će davati ocjene svakih šest mjeseci, dodaje izvor.

Što se tiče ulaska u schengenski prostor, u dokumentu se navodi da Hrvatska može pristupiti u taj prostor bez graničnih kontrola na unutarnjim granicama kada bude u potpunosti provodila odredbe iz Schengeskog sporazuma, što će trebati potvrditi Europska komisija.

Odluku o ulasku u shcengenski prostor donose zemlje članice jednoglasno nakon konzultacija s Europskim parlamentom. Iste odredbe za ulazak u schengenski prostor vrijedio je i za prethodna proširenja.

10.06.2011. 21:31:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh