« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
WTF?!

Momčilo Perišić oslobođen kao i Gotovina i Markač

Bivšeg zapovjednika Vojske Jugoslavije oslobodio je opet Theodore Meron, sudac koji je na slobodu pustio Gotovinu i Markača

Momčilo Perišić ide kući
Momčilo Perišić ide kući (Arhiva)
Više o

Haški sud

,

oslobođen

,

Momčilo Perišić

,

Žalbeno vijeće

,

Theodor Meron

Ljubav Hrvata prema Haškom sudu danas je došla u pitanje, jer je nakon žalbe na slobodu pušten Momčilo Perišić, bivši zapovjednik Vojske Jugoslavije koji je u prvostupanjskom postupku osuđen na 27 godina zatvora.

Perišić je bio osuđen za pomoć i podržavanje višegodišnje opsade Sarajeva, pokolj u Srebrenici i raketiranje Zagreba, no Meronova ekipa je u žalbi našla dovoljno elemenata za oslobađanje.

Pravnu akrobatiku obrazloženja oslobađajuće presude nije lako pratiti, ali, primjerice, za raketiranje Zagreba nije kriv jer nije imao mogućnost "efektivne kontrole" nad svojim jedinicama koje su opsluživale VBR-ove?

Što se tiče Sarajeva i Srebrenice, Žalbeno vijeće smatra da su kod presude korišteni pogrešni kriteriji, pa je temeljem svojih odlučilo da pomaganje Vojske Jugoslavije srpskim snagama u Bosni nije bilo pomaganje u zločinu nego "pružanje potpore općim ratnim naporima druge vojske".

Sve u svemu, zapovjednik vojske koja je naoružala srpske paravojske u Hrvatskoj i Bosni i sudjelovala u borbenim akcijama oko Sarajeva, u Srebrenici i raketirala Zagreb nije kriv. Tako kaže Haag.

28.02.2013. 17:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh